Kennismaken
Menu
Sluiten
Negatieve spaarrente, wat nu?

Negatieve spaarrente, wat nu?

Geplaatst op 28-06-2021

Vanaf vandaag betaal je bij onder andere Rabobank, ING en Volksbank rente over het tegoed op je rekening hoger dan 100.000 euro. Bij ABN AMRO  betaal je vanaf 150.000 euro. Deze bank telt het saldo van jouw rekeningen bij elkaar op. Dit betekent dat je per vandaag geld betaald om te sparen. Waarom doen banken dit? Wat zijn de alternatieven? 

Waarom rekenen banken negatieve rente?
Banken brengen al langer rente in rekening bij hogere spaarsaldo’s. Dit doen ze omdat ze zelf bij de Europese Centrale Bank (ECB) moeten betalen voor het parkeren van spaargeld. Bovendien kunnen (en mogen) ze niet al dit spaargeld uitlenen. De ECB verplicht banken bepaalde buffers aan te houden. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank vertelde in maart 2021 aan het Parool dat naarmate de rente langer laag blijft, banken aan meer klanten negatieve rentes zullen doorberekenen Hij gaf aan dat, hoewel het vervelend is voor spaarders, de mogelijkheden voor banken beperkt zijn om lagere rente-inkomsten op andere manieren te compenseren.

Hoe haal ik meer rendement uit mijn spaargeld?
De rente op spaargeld is al lange tijd erg laag, maar betalen voor je zuurverdiende centen? Dat voelt niet goed. Hoe je dan toch meer rendement uit je spaargeld kunt halen, hangt ook af van de vraag hoeveel risico je wilt lopen. Spreid in ieder geval je spaargeld. Zo kun je je geld spreiden over rekeningen bij de bank en rekeningen openen bij meerdere banken. Dat laatste vraagt meer administratie. Het is een alternatief. Het rendement is nog zeer beperkt en als je de heffing in box III meerekent nog steeds negatief. Overigens moet je je afvragen of het verstandig is om 100.000 euro op je betaalrekening te laten staan. Je kunt ook aflossen op je woonhuisfinanciering. Check of dit fiscaal interessant is. Natuurlijk kan je ook beleggen in obligaties of aandelen of investeren in vastgoed of crowdfunding. En als je van een beetje spanning houdt, dan beleg je in cryptomunten. Bedenk wel dat beleggen geld kost en dat je geld kwijt kunt raken. In het algemeen geldt hoe hoger het risico, hoe hoger de vergoeding en ook hier geldt het advies: spreid je risico!

Help een regionale ondernemer
Een andere optie is om jouw spaargeld in de vorm van een lening te verstrekken aan een (regionale) ondernemer. Je bent dan een informal investor. Bij Eijgen Finance kloppen regelmatig lokale ondernemers aan met investeringsplannen die vragen om snelheid of maatwerk. Een combinatie van een banklening en jouw spaargeld kan dan een oplossing zijn. Eijgen Finance stelt een analyse van het financieringsvraagstuk op en jij kiest of je deze onderneming helpt en tegen welk rendement. Ook maak je afspraken over terugbetaling van de lening. De ondernemer groeit dankzij jouw investering en je krijgt een aantrekkelijk rendement. Dubbele winst!

Meer weten? Eijgen Finance is regelmatig op zoek naar investeerders vanaf 100.000 euro. Meer informatie kan je vinden op onze pagina: ”Investeerder worden”. Wanneer je vragen hebt neem dan gerust contact op met een Eijgen adviseur uit de regio.

Meer artikelen

Waarmee kunnen we je helpen?