Een bedrijf overnemen hoe werkt dat?
Volgens het Financieel Dagblad is de overnamemarkt weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Uit data van het CBS blijkt dat jaarlijks tussen de vijf- en tienduizend bedrijven van eigenaar wisselen. Een blik in de lokale media leert dat bedrijfsovernames ook in de Gelderse Vallei aan de orde van de dag zijn. Zo nam dit jaar Denkavit uit Voorthuizen Nutrifeed over van FrieslandCampina, werd de kippenslachter Jan van Ee uit Stroe overgenomen door PMJ Foods uit Bunschoten en nam het management de aandelen van de aannemingsmaatschappij en het milieutechnisch adviesbureau van Barneveldse familiebedrijf Vink over. Ook het onder (groot)ouders zeer gewaarde Hartkamp for kids & Baby verwisselde van eigenaar. Waarom zou je een bedrijf overnemen? Wat komt erbij kijken en hoe voorkom je een fiasco? In deze blog ga ik daaropin.
Waarom een bedrijf overnemen?
Een bedrijf overnemen heeft voordelen. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt zelfs dat je succesvoller bent als je een bedrijf overneemt dan dat je er zelf één start. Zo is het prettig om voort te bouwen op de bestaande naamsbekendheid, klanten, kundigheid van het personeel en omzet. Daarnaast zijn de kosten en het resultaat redelijk in te schatten, vergunningen en contracten al geregeld en kun je mogelijk nog leunen op de kennis, ervaring en het netwerk van de verkoper. Andere veelgehoorde redenen zijn het behalen van synergievoordelen of het kopen van een concurrent en daarmee een gedeelte van de markt. De laatste tijd hoor ik ook van bedrijven in de regio die juist een onderneming overnemen om zo extra personeel in deze uitdagende tijd te binden en zo het vakmanschap en talent te behouden.
Waar koop je een bedrijf?
Sommige bedrijven staan te koop op internet. De meeste ondernemers schreeuwen niet van de daken dat hun bedrijf te koop is. Vaak wordt de accountant of een verkoopadviseur ingeschakeld die potentiële overnamekandidaten benadert. Veel ondernemers die willen stoppen realiseren zich niet eens dat hun bedrijf waarde heeft. Jaarlijks stoppen er ongeveer 120.000 bedrijven (bron: KVK Bedrijvendyamiek), waarvan zeker een deel over te nemen is. Belangrijk is dus om ogen en oren goed open te houden en je interesse kenbaar te maken bij jouw adviseurs en binnen je netwerk. Het kan lonen om op een ondernemer af te stappen en de vraag te stellen. Het verkoopproces varieert van een één op één onderhandeling tussen verkoper en koper tot een competitief biedingsproces waarbij je in verschillende fases steeds meer informatie over het bedrijf krijgt.
Hoe voorkom je een fiasco?
Na selectie van een potentiële kandidaat en een eventuele eerste bod onder voorbehoud begint het onderzoek. Je wilt zoveel mogelijk inzicht in het bedrijf, de medewerkers, processen, resultaten en risico’s. Bij grotere overnames vindt dit onderzoek vaak plaats door een accountant of een gespecialiseerd bedrijf. In de volksmond heet dit boekenonderzoek, ook wel Due Dilligence genoemd, afgekort met DD, letterlijk gepaste zorgvuldigheid. Wanneer uit het boekenonderzoek geen zaken blijken die een koop in de weg staan kan een finaal bod gedaan worden.
Het bod kan een bedrag ineens of in termijnen beslaan. Eventueel aangevuld met bepaalde bedragen na het behalen van overeengekomen resultaten. Daarnaast kunnen er voorbehouden gemaakt worden. Denk hierbij een financieringsvoorbehoud, fiscale toetsing en conveniërende tussentijdse cijfers.
Als laatste moeten er goede afspraken gemaakt worden over allerlei praktische zaken. Daarbij kun je denken aan de betrokkenheid van de oud-eigenaar (niet te onderschatten), welke activa er mee overgaan, hoe de communicatie naar de buitenwereld verloopt en meer.
Een bedrijf overnemen vraagt om een gedegen voorbereiding. Je sluit zoveel mogelijk risico’s uit, maar gebruik ook vooral je gezond boerenverstand. Sta je voor een overname en wil je advies over de financiering? Of gewoon eens sparren? Neem contact op met jouw Eijgen Finance adviseur. We denken graag met je mee!