Een kredietverstrekker neemt de financiering van de aanschaf voor zijn rekening. Als ondernemer kun je vervolgens gebruik maken van de bedrijfsauto, machines of inventaris door over een bepaalde periode een bepaalde prijs te betalen.
Operationele lease lijkt het meest op huren. Het grootste verschil tussen operationele leasing en huur is, dat er bij operationele leasing een aankoopoptie is. Tijdens de leaseperiode is de leasemaatschappij volledig eigenaar van hetgeen je least, maar je hebt dus de mogelijkheid om dit over te nemen. Het voordeel voor jou tijdens de lease is dat je geen restwaarderisico loopt. Kortom: daalt het object dat je least snel in waarde, dan maakt dit voor jou niks uit omdat je geen eigenaar bent.
Financiële lease lijkt het meest op huurkoop. Jij als ondernemer bent economisch eigenaar, maar de lessor (kredietverstrekker) blijft juridisch eigenaar totdat jij het volledige afgesproken leasebedrag hebt afbetaald. Dat betekent dat de opbrengsten voor jou als ondernemer zijn, maar dat je ook verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Aan het eind van de leaseperiode krijg jij vervolgens als ondernemer ook het juridische eigendom. Bij deze leaseconstructie loop je, in tegenstelling tot operational lease, als ondernemer wél het risico van waardevermindering van het goed dat je least.
Dat hangt sterk af van het type investering. Een investeerder in een startup wil doorgaans minimaal 20% hebben gezien het risico. Bij een bedrijf met een heel voorspelbare en stabiele kasstroom (lees minder risico) zal de gewenste ROI aanzienlijk lager zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan investeren in vastgoed. De gewenste ROI is dus niet alleen afhankelijk van het type investering, maar ook van de levensfase van het bedrijf en de markt waarin het zich begeeft. De ROI moet in feite altijd beter zijn dan de rente die je op de spaarrekening bij een (Nederlandse) grootbank krijgt, daarvan is het risico laag.
ROI staat voor Return on Investment, goed vertaald rendement op je investering. Met ROI kun je berekenen of je investering loont.
Het berekenen van de ROI is niet moeilijk. Je deelt de verwachte opbrengsten (of besparingen) door de investering. Vermenigvuldig dit met 100% dan heb je de ROI.