Het berekenen van de ROI is niet moeilijk. Je deelt de verwachte opbrengsten (of besparingen) door de investering. Vermenigvuldig dit met 100% dan heb je de ROI.
Er zijn verschillende methoden om een investeringsanalyse uit te voeren. Hier zijn drie veelgebruikte methoden die ondernemers helpen de financiële haalbaarheid van een investering te beoordelen:
Return on Investment (ROI)
De ROI berekent hoeveel winst je maakt op een investering in verhouding tot de kosten ervan. De formule voor ROI is:
ROI = (Netto Winst / Investering) × 100%
Dit percentage geeft aan hoeveel rendement een investering oplevert. Een positieve ROI betekent dat de investering winstgevend is, terwijl een negatieve ROI aangeeft dat je verlies maakt.
Netto Contante Waarde (NCW)
De NCW houdt rekening met de tijdswaarde van geld. Het berekent de waarde van toekomstige cashflows in het heden, door deze te disconteren tegen een bepaalde rentevoet. De formule is:
NCW=∑ (Cashflow per periode / (1+r)t) − Initiële Investering
Waarbij:
- r de disconteringsvoet is.
- t de tijd in jaren is.
Een positieve NCW betekent dat de investering rendabel is, terwijl een negatieve NCW aangeeft dat het project mogelijk verliesgevend is.
Terugverdienperiode
De terugverdienperiode geeft aan hoe lang het duurt voordat je de initiële investering hebt terugverdiend via de gegenereerde cashflows. Deze methode is eenvoudig en geeft snel inzicht in het risico van de investering. Een korte terugverdienperiode is vaak aantrekkelijk, omdat het betekent dat de investering snel geld oplevert.
Een van de aantrekkelijke aspecten van groene investeringen is de mogelijkheid om te profiteren van lagere rentetarieven. Dit komt doordat banken en financiële instellingen worden gestimuleerd om duurzaam ondernemen te ondersteunen. Daarnaast zijn er verschillende fiscale voordelen. Van welke rente je profiteert hangt af van de rentestand op dat moment.
Zonder geld te lenen is de terugverdientijd van je investering altijd sneller dan wanneer je er geld voor leent. Toch kan het verstandig zijn om geld te lenen voor zonnepanelen.
Bijvoorbeeld wanneer de impact anders te groot zou zijn op je liquiditeit. Of wanneer de investering zo groot is dat je zelf onvoldoende beschikt over eigen middelen. Het is altijd slim om deze afweging te maken samen met je financieel adviseur. Hij of zij kan de impact van de financiering voor je in kaart brengen zodat je met een gerust hart kunt beslissen.
De overheid helpt jou als ondernemer te verduurzamen. Daarom heeft zij de BMKB-regeling (in de volksmond staatsgarantie) uitgebreid met een speciale groenregeling, de BMKB-Groen, ook wel BMKB-G. Deze regeling geeft een financier extra zekerheid bij het verstrekken van financiering ten behoeve van verduurzaming. Bijvoorbeeld wanneer je jouw bedrijfspand wilt verduurzamen naar minimaal Label C of wilt investeren in bedrijfsmiddelen opgenomen in de EIA-energielijst, zoals ledverlichting of een warmtepomp.
Een groene lening is een specifieke vorm van financiering bedoeld voor duurzame projecten en investeringen die bijdragen aan een beter milieu. Dit kan variëren van energie-efficiëntieverbeteringen, zoals isolatie en energiezuinige apparatuur, tot hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens. Banken en andere financiële instellingen bieden groene leningen vaak aan tegen gunstige voorwaarden om duurzaam ondernemen te stimuleren.