Gevolgen van krapte op de arbeidsmarkt
Geplaatst op 17-11-2022
Restaurants die een paar dagen per week sluiten, een bakker die noodgedwongen stopt, een ondernemer die een deel van zijn machinepark verkoopt omdat hij geen nieuwe medewerkers kan krijgen, medewerkers die ontslag nemen vanwege de hoge werkdruk en de lange wachtrijen op Schiphol. Zo maar een paar voorbeelden van de gevolgen van de huidige krappe arbeidsmarkt. Hoe anticipeer jij als ondernemer op het vertrek van een medewerker? En wat zijn de gevolgen voor je zakelijke financiering?
Sinds het laatst kwartaal van 2021 is volgens de UWV-spanningsindicator in alle beroepsgroepen sprake van een krappe of zeer krappe arbeidsmarkt. In 2022 verslechterde de situatie verder en is in bijna heel Nederland sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. Vooral in ICT beroepen, de elektronica en verpleegkundigen zijn de tekorten groot, maar ook ingenieurs en machinemonteurs zijn slecht te vinden. Oorzaken van de huidige krapte zijn volgens het CBS:
- Conjunctuur: als gevolg van de economische groei ontstaan er meer vacatures waardoor de krapte toeneemt
- Vergrijzing: we hebben te maken met een enorme pensioneringsgolf die naar verwachting tot 2040 zal aanhouden.
- De coronacrisis: eerst zorgde dit voor een vermindering van de krapte doordat veel mensen hun baan verloren, het aantal vacatures daalde en de arbeidsmigratie stilviel. Arbeidskrachten uit vooral Midden-Europa keerden bij gebrek aan werk terug naar huis en degenen die voor werk wilden komen zagen daarvan af met als gevolg meer vacatures.
Daarnaast spelen ook nog andere factoren een rol. Een wijzigende kijk op werk waarbij steeds meer mensen er voor kiezen parttime te werken. Mensen verleiden om meer te gaan werken zou dus ook een deel van de oplossing kunnen zijn. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Wat doe je nu als je geconfronteerd wordt met niet in te vullen vacatures, werkdruk die alsmaar toeneemt en je dit op korte termijn niet ziet veranderen. Dan moet je keuzes maken waarvan je misschien nooit gedacht had dit te moeten doen. Om deze keuzes gefundeerd te kunnen maken is inzicht belangrijk. Inzicht in de bijdrage/ productiviteit per medewerker maar ook financieel. Welke invloed heeft het niet invullen van de vacature op de omzet? Kan de functie tijdelijk ingevuld worden door iemand in te huren of kan de functie (deels) geautomatiseerd worden? Wat kost het als die machine, bus of kraan de komende tijd stilstaat? Hoe ziet mijn liquiditeitspositie eruit de komende periode? Kan ik die lasten dragen zonder in de knel te komen? En aan welke knoppen kan ik draaien om mijn (financiële) lasten te verlagen?
We horen steeds vaker dat ondernemers op zoek zijn naar extra financiële ruimte vanwege een tekort aan medewerkers. Als dat is om te investeren in automatisering is dat prima, maar niet altijd is een kredietuitbreiding de juiste oplossing. Je kunt ook denken aan het verlagen van de aflossingsdruk, een algehele herfinanciering of aan verkoop van activa.
Eens sparren welke mogelijkheden er voor jouw zakelijke financiering zijn? Neem contact op met jouw Eijgen adviseur!
Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Tonny van Dijk.