Kennismaken
Menu
Sluiten
Alles wat je moet weten over een Management buy-out

Alles wat je moet weten over een Management buy-out

Geplaatst op 25-05-2023

Heb je er wel eens aan gedacht dat je best het bedrijf waar je nu werkt over zou willen nemen? Je maakt al heel wat jaren deel uit van de onderneming en van het managementteam. Je hebt de eigenaar van de onderneming er wel eens over gehoord, de tijd om het bedrijf over te dragen komt dichterbij maar er is geen opvolging binnen de familie. Verkopen is een optie maar liever niet aan een vreemde om de overgang ook voor het personeel zo goed mogelijk te laten verlopen.

Je ziet het wel voor je om eigenaar te worden van de zaak maar hoe pak je dat aan? En wat is de onderneming eigenlijk waard? Je zou ineens heel anders met je werkgever om tafel zitten. Hoe voer je overnamegesprekken en hoe kun je de overname het beste financieren? Er komt veel kijken bij een management buy-out.

Wat is een management buy-out?

Een management buy-out is een vorm van bedrijfsovername waarbij je het bedrijf overneemt waar je werkzaam bent. Dit kan samen met één of meer collega’s maar ook alleen. Een management buy-out komt niet alleen bij grote multinationals voor maar ook bij (familie)bedrijven waar geen opvolging binnen de familie is. Voor de eigenaar van het bedrijf heeft een management buy-out vaak de voorkeur boven het verkopen van de onderneming aan een onbekende. Voor het personeel is de overgang dan minder groot, ze kennen immers de collega’s al goed die het bedrijf overnemen. Dit geeft minder onrust onder de mensen.

De voor- en nadelen van een management buy-out
Het overdragen van de onderneming aan een werknemer heeft veel voordelen. De overdracht is overzichtelijk omdat er al veel kennis is en de overnameperiode al snel kan starten. Als overnamekandidaat ken je het bedrijf én de medewerkers al heel goed. Een overname geeft altijd onrust onder het personeel, wat gaat er veranderen? Zijn er consequenties? Wanneer de overname binnen het managementteam plaatsvindt dan geeft dat vaak meer rust voor het personeel. Ze kennen jou al goed en je kunt daardoor ook goed met elkaar communiceren over de toekomst.

Waar we hierboven de persoonlijke insteek als voordeel beschrijven kan het bij het zakelijke gedeelte van de overname ook een nadeel zijn. Want nu zit je wel op een andere manier bij je werkgever aan tafel, met tegengestelde belangen. Je werkgever is emotioneel betrokken bij het bedrijf dat hij of zij eigenhandig groot heeft gemaakt en wat soms al generaties lang in de familie is. Jij als overnamekandidaat wilt niet betalen voor die emotionele waarde maar een realistische prijs betalen voor het bedrijf. Het kan moeilijk zijn om deze gesprekken met elkaar te voeren zonder de emoties van beide kanten te hoog op te laten lopen.

Het betrekken van een onafhankelijk adviseur is dan raadzaam. Deze adviseur treedt op als onafhankelijk gesprekspartner, heeft gedegen kennis voor het maken van een realistische waardebepaling en zorgt ervoor dat alle afspraken goed worden vastgelegd. Dit geeft rust voor beide partijen.

Hoe gaat een management buy-out in zijn werk?

Het begint vaak met persoonlijke gesprekken waarin je werkgever peilt wie er binnen het bedrijf een geschikte overnamekandidaat zou zijn. Daarna kan er gestart worden met een analyse. Hierbij wordt de onderneming, de markt en de activa zoals het pand in kaart gebracht. De analyse vormt de basis voor een realistische waardebepaling. Met deze waardebepaling kunnen de onderhandelingen starten. Na de onderhandelingen worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een overeenkomst en tot slot wordt het bedrijf overgedragen in de executiefase.

Stappenplan:
Analyse
Hierin vind je onder andere de financiële gezondheid van het bedrijf in kaart gebracht maar ook de toekomstperspectieven en bijvoorbeeld vastgoed behorende bij de onderneming.

Waardebepaling
Op basis van de analyse wordt een realistische waardebepaling gedaan van het bedrijf. Onze overnamespecialisten hebben veel ervaring met het waarderen van een onderneming en bieden met de waardebepaling houvast voor beide partijen.

Onderhandelingen
Je gaat samen om tafel om te onderhandelen over de overname. Vaak is hierbij de adviseur ook aanwezig om sturing te geven en te voorkomen dat emoties in de weg komen te staan, zonder aan de emotionele kant voorbij te gaan.

Overeenkomst
Vaak neemt het wel een aantal onderhandelingsgesprekken voor er een overeenkomst bereikt wordt. Je bespreekt namelijk niet alleen de prijs van de overname maar ook de voorwaarden waaronder de overname plaats vindt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de eigenaar nog wel betrokken wil blijven bij de bedrijfsvoering voor een bepaalde periode. Ook over deze randvoorwaarden moeten duidelijke afspraken worden gemaakt.

Executiefase
In deze laatste fase vindt de feitelijke overdracht plaats.

Hoe regel en financier je een management buy-out

Om de onderhandelingen sterk in te gaan en een goed beeld te hebben van de financiële consequenties voor jou als persoon, is het goed om meteen vanaf de start een onafhankelijk adviseur in de arm te nemen. Zo ben je zeker dat je niet te veel betaalt en heb je een goed overzicht van de financieringsopties die er zijn. Eijgen Finance adviseurs hebben als onafhankelijk intermediair toegang tot elke bron van financiering die er op dat moment in de markt is. Zo weet je ook daar dat je de beste financiering voor jouw situatie kiest. Bovendien maak je gebruik van de overname expertise van jouw adviseur en ben je er ook zeker van dat de overname juridisch goed geregeld is.

Kan je dat ook allemaal zelf doen?
We zien wel eens dat we pas ingeschakeld worden wanneer de financiering aan de beurt is. Je kunt dus veel in het proces ook zelf. Dit is echter vaker uitzondering dan regel omdat er meestal een te groot verschil in de waardebepaling zit. Dat komt door het verschil in emotionele waarde. Om toch tot elkaar te komen biedt een realistische waardebepaling van een onafhankelijk adviseur uitkomst.

Wat voor kosten kom je tegen bij een management buy-out?

De kosten van de begeleiding zijn afhankelijk van de tijd die nodig is. Soms is er al veel voorwerk gedaan, een andere keer betreft het een intensiever traject. Een gemiddeld overnametraject vergt van onze adviseurs zo’n 40 uur.
De kosten van de financiering zijn sterk afhankelijk van de markt en de rentestanden. Wij brengen het huidige financieringslandschap overzichtelijk voor je in kaart zodat je precies weet waar je kostentechnisch rekening mee moet houden.

Een bedrijf overnemen doe je samen met een Eijgen Finance overnamespecialist
Sta je aan het begin van een management buy-out? Of wil je de mogelijkheden voor het overnemen van het bedrijf waar je werkt eens onderzoeken op haalbaarheid? Werk dan samen met een overnamespecialist van Eijgen Finance. De voordelen in het kort:

  • Onafhankelijk en objectief advies
  • Verkrijgen van inzicht in de waarde van het bedrijf
  • Ondersteuning bij de onderhandelingen
  • Koper en verkoper werken aan een soepele overdracht
  • De haalbaarheid van de financiering nemen we gelijk mee om teleurstellingen aan het einde van het traject te voorkomen
  • Reële adviestarieven

Het eerste oriënterende gesprek is altijd kosteloos.

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Berend Westra, overnamespecialist.

Veelgestelde vragen

Wat betekent management buy out?

Management Buy Out (MBO) is een overnamevorm waarbij je als management de aandelen overneemt van de eigenaar. Dat kan in je eentje of met meer personen uit het managementteam en het kan om alle aandelen gaan of om een gedeelte ervan. Een management Buy Out betekent dus dat je als management de eigenaar van het bedrijf waar je werkt uitkoopt.

Wat is een management buy out?

Een management buy-out is een vorm van bedrijfsovername waarbij je het bedrijf overneemt waar je werkzaam bent. Dit kan samen met één of meer collega’s maar ook alleen. Een management buy-out komt niet alleen bij grote multinationals voor maar ook bij (familie)bedrijven waar geen opvolging binnen de familie is. Voor de eigenaar van het bedrijf heeft een management buy-out vaak de voorkeur boven het verkopen van de onderneming aan een onbekende. Voor het personeel is de overgang dan minder groot, ze kennen immers de collega’s al goed die het bedrijf overnemen. Dit geeft minder onrust onder de mensen.

Wat is het verschil tussen een management buy out en een management buy in?

Bij een management buy out wordt het bedrijf overgenomen door het bestaande management, bij een management buy in wordt het bedrijf overgenomen door een extern managementteam of bedrijf. Het verschil tussen een management buy out en een management buy in zit dus in waar de overnamepartij vandaan komt, vanuit de organisatie of van erbuiten.

Wat voor financiering heb ik nodig voor een management buy out?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van een management buy out. Denk aan een lening bij de bank, een private investeerder of zelfs een achtergestelde lening van de verkoper. Vaak zien we een combinatie. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, de hoeveelheid eigen vermogen en de financieringsmogelijkheden die er op dat moment in de markt zijn, wordt de beste optie gezocht.

Wie kan me helpen bij een management buy out?

Wanneer je op het punt staat om het bedrijf over te nemen waar je werkt, een management buy out, dan kun je behoefte hebben aan onafhankelijk advies, een waardebepaling van het bedrijf en/of hulp bij de financiering van de overname. Voor elk van deze aspecten kun je gebruikmaken van de ervaring en expertise van één van onze overname specialisten.

Meer artikelen

Waarmee kunnen we je helpen?