Om de hoogte van de schulden vast te stellen, tellen alle schulden aan je B.V. mee. Heb je schulden bij meerdere eigen B.V.’s? Dan worden deze schulden bij elkaar opgesteld. De meest voorkomende manieren om geld te lenen van je B.V. is middels een lening of een rekening courant verhouding. Het maakt voor toepassing van de wet niet uit om wat voor type lening het gaat en waarvoor deze wordt gebruikt. Het is ook niet belangrijk of er bijvoorbeeld voldoende zekerheden zijn gesteld of niet. Het gaat erom dat er gelden zijn onttrokken aan de B.V.
Op 1 januari 2023 is de wet excessief lenen bij de eigen vennootschap ingegaan. Deze nieuwe wet is bedoeld om ervoor te zorgen dat directeur groot aandeelhouders (DGA’s) niet onbeperkt geld lenen van hun eigen B.V. zonder daar belasting over te betalen. De afgelopen jaren hebben veel DGA’s overtollige liquiditeiten van hun B.V. uitgeleend aan zichzelf om daarmee privé investeringen te financieren. Dit is een eenvoudige vorm van financieren in privé en de B.V. ontvangt rente over zijn overtollige liquiditeiten. Maar over deze vorm van vermogensverschuiving naar privé wordt geen belasting betaald en daar wil de overheid met de wet excessief lenen wat aan doen. De wet geldt voor alle DGA’s, maar ook voor elke aandeelhouder met een aanmerkelijk belang.
Het meerdere boven de drempelwaarde van je schulden aan je B.V. wordt in 2023 belast in Box II tegen een tarief van 26,9%. Dit tarief gaat in 2024 wijzigen. Het tarief bedraagt dan voor de eerste € 67.000 inkomsten uit aanmerkelijk belang 24,5%. Over het meerdere ga je een tarief van 31% betalen.
Het doel van de wet excessief lenen is dat schulden aan je B.V. boven een bepaalde grens, de drempelwaarde, worden belast als inkomen uit aanmerkelijk belang. De drempelwaarde voor 2023 is vastgesteld op € 700.000,–. Dit bedrag geldt voor jou als DGA en je fiscaal partner samen. Er wordt niet alleen gekeken naar de schulden die je zelf hebt bij de B.V., maar ook naar de schulden van de met jou verbonden personen zoals je (schoon)ouders en kinderen.
Een uitzondering hierop is de eigenwoningschuld, leningen voor de financiering van je eigen woning (hoofdverblijf) en waarop je renteaftrek in Box I krijgt. Voor eigenwoningschulden die zijn ontstaan na 31 december 2022 geldt dat er recht van hypotheek moet zijn gevestigd ten behoeve van de eigen B.V. Voor eigenwoningschulden die al bestonden voor 31 december 2022 geldt deze voorwaarde vooralsnog niet.