Het eigen vermogen van een B.V. kan worden berekend middels de volgende formule:
Eigen vermogen = maatschappelijk kapitaal – aandelen in portefeuille (samen geplaats kapitaal) + reserves
Maatschappelijk kapitaal
Maatschappelijk kapitaal, ook wel maatschappelijk aandelenkapitaal genoemd, is het maximale bedrag dat een B.V. mag uitgeven door de uitgifte van aandelen, vastgesteld bij de oprichting en opgenomen in de statuten. Het vertegenwoordigt de bovengrens van het totale aandelenkapitaal dat de B.V. kan creëren.
Geplaatst kapitaal
Geplaatst kapitaal is het werkelijk uitgegeven en door aandeelhouders verworven deel van het maatschappelijk kapitaal, het bedrag dat feitelijk is betaald voor verworven aandelen. Bij oprichting kan slechts een deel van het maatschappelijk kapitaal worden geplaatst, maar dit kan in de loop van de tijd worden verhoogd door nieuwe aandelen uit te geven.
Reserves
Reserves vormen een belangrijk onderdeel van het eigen vermogen van een B.V. Deze reserves representeren opgebouwde winsten die niet als dividend zijn uitgekeerd aan aandeelhouders. Ze dienen als financiële buffer en kunnen verschillende vormen aannemen, zoals wettelijke reserves en statutaire reserves, afhankelijk van de juridische vereisten en beslissingen van de B.V. Reserves dragen bij aan de stabiliteit van het eigen vermogen en bieden bescherming tegen financiële tegenvallers. Ze kunnen worden aangewend voor investeringen, het dekken van verliezen, of als dividenduitkeringen aan aandeelhouders. Reserves vormen een aanvulling op het maatschappelijk en geplaatst kapitaal.
We kunnen concluderen dat een evenwichtige mix van eigen vermogen en vreemd vermogen draagt bij aan een financieel gezonde onderneming. Onze adviseurs zijn de aangewezen sparringpartner als het gaat om de financiële gezondheid van je onderneming. Ze kijken graag met je mee.
Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Rudy Groeneveld.