Kennismaken
Menu
Sluiten

WACC

WACC, ofwel de Weighted Average Cost of Capital, is het gewogen gemiddelde van de kosten van alle verschillende vormen van financiering die een bedrijf gebruikt.

WACC: Wat is dat?
WACC, ofwel de Weighted Average Cost of Capital, is het gewogen gemiddelde van de kosten van alle verschillende vormen van financiering die een bedrijf gebruikt. Dit omvat zowel eigen vermogen (aandelen) als vreemd vermogen (leningen). WACC is een maatstaf die aangeeft wat het bedrijf gemiddeld betaalt om kapitaal aan te trekken voor investeringen.

Hoe WACC Berekenen?
De WACC wordt berekend met de volgende formule:

Waarbij:

E = Marktwaarde van het eigen vermogen
D = Marktwaarde van het vreemd vermogen
V = Totale marktwaarde van het eigen en vreemd vermogen (E + D)
Re = Kosten van eigen vermogen
Rd = Kosten van vreemd vermogen
T = Belastingtarief

Wat zegt WACC?
WACC geeft aan wat het bedrijf gemiddeld betaalt aan zijn financiers voor het gebruik van kapitaal. Het is een belangrijke maatstaf voor investeerders en managers omdat het helpt bij het beoordelen van de minimale rendementen die een bedrijf moet behalen op zijn investeringen om waarde te creëren. Als het rendement op een investering hoger is dan de WACC, dan is de investering winstgevend.

Is WACC hetzelfde als disconteringsvoet?
WACC en disconteringsvoet zijn gerelateerd, maar niet hetzelfde. De WACC kan worden gebruikt als de disconteringsvoet bij het berekenen van de netto contante waarde (NPV) van toekomstige kasstromen van een project. De disconteringsvoet kan echter ook worden aangepast om rekening te houden met specifieke risico’s of andere factoren die niet in de WACC zijn opgenomen.

Conclusie
WACC is een essentiële maatstaf voor bedrijven om te begrijpen wat de kosten zijn van hun kapitaalstructuur. Het helpt bij het nemen van investeringsbeslissingen door te bepalen welke projecten rendabel zijn. Hoewel WACC vaak wordt gebruikt als disconteringsvoet, zijn er situaties waarin een aangepaste disconteringsvoet nodig kan zijn.