BMKB staat voor Borgstellingskrediet voor het Midden en Klein Bedrijf. Het is een regeling van de Nederlandse overheid die bedrijven helpt bij het verkrijgen van financiering. De overheid staat hierbij garant voor een deel van het krediet dat je als ondernemer bij een bank afsluit.
Het aanvragen van een BMKB-lening verloopt via de aangesloten financier en voor een zo hoog mogelijke kans op slagen kun je de aanvraag samen met jouw adviseur indienen.
Hier zijn de stappen in het kort:
Voorbereiding: Verzamel de nodige financiële gegevens van je bedrijf en maak een duidelijk financieringsplan.
Adviesgesprek: Plan een afspraak met je financier om je financieringsbehoefte te bespreken en de mogelijkheden van het BMKB te verkennen.
Aanvraag indienen: Je bank dient de aanvraag in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Beoordeling: De RVO beoordeelt de aanvraag en geeft goedkeuring of afwijzing.
Uitbetaling: Bij goedkeuring ontvang je de lening van de financier.
Het Borgstellingskrediet voor het Midden- en Kleinbedrijf (BMKB) is een regeling van de Nederlandse overheid die bedrijven helpt bij het verkrijgen van financiering. De overheid staat hierbij garant voor een deel van het krediet dat je als ondernemer bij een bank afsluit. Dit betekent dat als je de lening niet kunt terugbetalen, de overheid een groot deel van het risico overneemt van de bank. Hierdoor zijn banken eerder geneigd om een lening te verstrekken, zelfs als je bedrijf niet genoeg zekerheden kan bieden.
De overheid helpt jou als ondernemer te verduurzamen. Daarom heeft zij de BMKB-regeling (in de volksmond staatsgarantie) uitgebreid met een speciale groenregeling, de BMKB-Groen, ook wel BMKB-G. Deze regeling geeft een financier extra zekerheid bij het verstrekken van financiering ten behoeve van verduurzaming. Bijvoorbeeld wanneer je jouw bedrijfspand wilt verduurzamen naar minimaal Label C of wilt investeren in bedrijfsmiddelen opgenomen in de EIA-energielijst, zoals ledverlichting of een warmtepomp.