Kennismaken
Menu
Sluiten

Dividenduitkering

Definitie: Een dividenduitkering is de betaling van een deel van de winst van een bedrijf aan de aandeelhouders. Als je aandelen bezit in een bedrijf, heb je recht op een deel van de winst, en dit deel wordt uitbetaald als dividend. Dit is een manier waarop bedrijven hun aandeelhouders belonen voor hun investering. Dividenduitkeringen kunnen een belangrijk inkomen zijn voor investeerders, vooral bij bedrijven die goed presteren.

Hoe werkt een Dividenduitkering?

Een dividenduitkering werkt als volgt: wanneer een bedrijf winst maakt, kan het bestuur besluiten om een deel van die winst uit te keren aan de aandeelhouders. Het bedrag dat je ontvangt, is afhankelijk van het aantal aandelen dat je bezit. Er zijn twee hoofdvormen van dividend:

  1. Cashdividend: Dit is de meest voorkomende vorm waarbij je een geldbedrag ontvangt per aandeel.
  2. Stockdividend: Hierbij ontvang je extra aandelen in plaats van geld.

Niet elk bedrijf keert dividend uit. Vooral groeibedrijven kiezen er vaak voor om de winst opnieuw te investeren in het bedrijf in plaats van uit te keren aan aandeelhouders.

Wanneer krijg je een Dividenduitkering?

Dividenduitkeringen worden meestal uitgekeerd op vaste momenten, zoals jaarlijks, halfjaarlijks, of per kwartaal. Het bedrijf maakt van tevoren bekend wanneer de dividenduitkering zal plaatsvinden, en op de zogenoemde “ex-dividenddatum” moeten aandeelhouders in het bezit zijn van de aandelen om in aanmerking te komen voor de uitkering.

Bijvoorbeeld, als een bedrijf aankondigt dat het op 1 december dividend uitkeert en de ex-dividenddatum is 20 november, dan moet je de aandelen op 19 november in je bezit hebben om recht te hebben op het dividend.

Hoe boek je een Dividenduitkering?

Als ondernemer of boekhouder is het belangrijk om een dividenduitkering correct in de administratie te verwerken. Dit gebeurt meestal in de volgende stappen:

  1. Besluitvorming: Het bestuur van het bedrijf neemt het besluit om dividend uit te keren en stelt vast welk bedrag wordt uitgekeerd.
  2. Boeken van de reservering: In de boekhouding boek je het bedrag dat je gaat uitkeren als een reservering in je passiva (onder “te betalen dividend”).
  3. Uitbetaling: Zodra het dividend daadwerkelijk wordt uitbetaald, boek je dit als een afname van je bankrekening en wordt de reservering weggeboekt.

Een voorbeeld van een boeking kan zijn:

  • Bij het besluit om dividend uit te keren:
    Debet: Winstreserves
    Credit: Te betalen dividend
  • Bij de daadwerkelijke uitbetaling:
    Debet: Te betalen dividend
    Credit: Bank

Samenvatting

Een dividenduitkering is een manier waarop bedrijven hun aandeelhouders belonen door een deel van de winst uit te keren. Hoe vaak en hoeveel dividend wordt uitgekeerd, hangt af van het beleid van het bedrijf. Het correct boeken van dividenduitkeringen is belangrijk om je administratie op orde te houden. Wil je als ondernemer meer weten over hoe dividenduitkeringen werken en hoe je deze administratief verwerkt? Neem dan contact op voor deskundig advies op maat.