Kennismaken
Menu
Sluiten

Commercieel vastgoed; trends en de impact van hybride werken

Geplaatst op 09-09-2024

Welke trends zien we in de wereld van commercieel vastgoed? En welke impact heeft het hybride werken dat we massaal omarmen op de commerciële vastgoedmarkt? Je leest er alles over in deze kennisblog.

Wat is Commercieel Vastgoed?

Commercieel vastgoed is een verzamelnaam voor onroerend goed dat wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dit type vastgoed omvat onder andere kantoorgebouwen, winkelcentra, industriële panden en logistieke centra. Bedrijven huren of kopen commercieel vastgoed om hun bedrijfsactiviteiten te kunnen uitvoeren, zoals werken, produceren, verkopen en opslaan. Voor investeerders biedt commercieel vastgoed een kans op rendement door huurinkomsten en waardestijgingen.

Trends binnen Commercieel Vastgoed
Op de Kantoormarkt
De kantoormarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd. De opkomst van hybride werken, waarbij medewerkers deels thuis en deels op kantoor werken, heeft geleid tot een verschuiving in de vraag naar kantoorruimte. Bedrijven kiezen steeds vaker voor kleinere, flexibele werkplekken in plaats van grote kantoorgebouwen. Daarnaast is er een groeiende vraag naar hoogwaardige faciliteiten en moderne technologieën, zoals slimme gebouwen die energie-efficiënt zijn en prettig zijn om een hele dag in te werken.

In Retailvastgoed
Retailvastgoed, zoals winkelcentra en winkelpanden, staat onder druk door de groei van online winkelen. Traditionele winkelgebieden moeten zich aanpassen aan veranderende consumentengedrag door meer te focussen op belevingen, horeca en gemengde functies. Er ontstaat een trend waarbij winkelpanden worden omgevormd tot multifunctionele ruimtes, bijvoorbeeld door detailhandel te combineren met woonruimtes of kantoren.

In Industrieel en Logistiek Vastgoed
De vraag naar industrieel en logistiek vastgoed is de afgelopen jaren sterk toegenomen, mede door de groei van e-commerce. Bedrijven hebben meer magazijnen en distributiecentra nodig om online bestellingen snel bij klanten te kunnen leveren. Daarnaast is er een trend naar het verduurzamen van deze panden, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen en energiezuinige installaties. De ligging van logistiek vastgoed wordt steeds belangrijker, met name in de buurt van grote steden en transportknooppunten.

Invloed van hybride werken op commercieel vastgoed

Hybride werken heeft geleid tot een verschuiving in de vraag naar kantoorruimte. Bedrijven zoeken naar flexibele werkplekken die inspelen op de behoefte aan zowel thuiswerken als kantoorwerken. Dit heeft geleid tot een afname van de vraag naar traditionele kantoorpanden en een toename in vraag naar kleinere, multifunctionele ruimtes die werknemers de mogelijkheid bieden om samen te komen, te overleggen en te netwerken.

Door technologische innovaties
Technologische innovaties spelen een belangrijke rol in de evolutie van commercieel vastgoed. Slimme gebouwen die zijn uitgerust met geavanceerde technologieën, zoals sensoren en automatiseringssystemen, maken het mogelijk om efficiënt om te gaan met energie, ruimte en personeel. Deze innovaties dragen bij aan een comfortabele en veilige werkomgeving, wat steeds meer bedrijven aantrekt.

Strategische aanbevelingen
Voor bedrijven die commercieel vastgoed overwegen, is het belangrijk om flexibel te blijven en zich aan te passen aan de veranderende markt. Investeer in moderne, duurzame panden die voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van technologie en milieu. Overweeg de locatie zorgvuldig, met een focus op bereikbaarheid en nabijheid van belangrijke voorzieningen. Daarnaast is het slim om te kiezen voor panden die eenvoudig kunnen worden aangepast aan nieuwe behoeften, zoals het ombouwen van kantoorruimte naar vergaderfaciliteiten of co-working spaces.

Samenvatting van de belangrijkste punten

Commercieel vastgoed omvat onroerend goed dat wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden, zoals kantoren, winkels en industriële panden.
Trends in de kantoormarkt laten een verschuiving zien naar flexibele, technologische en energie-efficiënte werkplekken.
Retailvastgoed moet zich aanpassen aan de groei van e-commerce door te focussen op belevingen en gemengde functies.
Industrieel en logistiek vastgoed groeit door de opkomst van e-commerce en vraagt om duurzame oplossingen en strategische locaties.
Hybride werken verandert de vraag naar kantoorruimte en vraagt om flexibele en technologische oplossingen.

De evolutie van de Commerciële Vastgoedmarkt
De commerciële vastgoedmarkt is de afgelopen jaren aanzienlijk geëvolueerd. Technologische vooruitgang, veranderende werkpatronen en de groei van online winkelen hebben allemaal invloed gehad op de manier waarop bedrijven en investeerders naar commercieel vastgoed kijken. Waar vroeger de nadruk lag op grote, traditionele panden, zien we nu een trend naar flexibiliteit, duurzaamheid en multifunctionaliteit.

Belang van flexibiliteit en aanpassingsvermogen
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn cruciaal geworden in de huidige commerciële vastgoedmarkt. Bedrijven moeten in staat zijn om snel in te spelen op veranderingen in de markt, zoals nieuwe werkvormen of technologische ontwikkelingen. Vastgoed dat eenvoudig kan worden aangepast of her bestemd, biedt op de lange termijn meer waarde en zekerheid.

Conclusie

Commercieel vastgoed blijft een dynamisch en belangrijk onderdeel van de bedrijfswereld. Of het nu gaat om kantoren, winkels of logistieke centra, de markt verandert voortdurend onder invloed van technologie, veranderende werkgewoonten en nieuwe consumententrends. Ondernemers en investeerders die zich richten op flexibiliteit, duurzaamheid en strategische locaties zullen het beste voorbereid zijn op de uitdagingen en kansen die de toekomst van commercieel vastgoed te bieden heeft.

Over de auteur

Guido Reusen
Na 20 jaar ervaring als accountmanager (groot)zakelijk bij de Rabobank besluit Guido dat het tijd is om zelfstandig verder te gaan. Eerst met interim klussen in het bank- en verzekeringswezen en nu al ruim 8 jaar als zelfstandig financieringsadviseur MKB gecombineerd met ondernemerscoaching. Met het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB op zak sluit Guido in 2024 als zelfstandig adviseur aan bij Eijgen Finance.

Veelgestelde vragen

Wat is Commercieel Vastgoed?

Commercieel vastgoed is een verzamelnaam voor onroerend goed dat wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dit type vastgoed omvat onder andere kantoorgebouwen, winkelcentra, industriële panden en logistieke centra. Bedrijven huren of kopen commercieel vastgoed om hun bedrijfsactiviteiten te kunnen uitvoeren, zoals werken, produceren, verkopen en opslaan. Voor investeerders biedt commercieel vastgoed een kans op rendement door huurinkomsten en waardestijgingen.

Wat is een handelaar in vastgoed?

Een handelaar in vastgoed is iemand die actief is in het kopen en verkopen van onroerend goed, zoals huizen, appartementen, bedrijfspanden of grond, met als doel winst te maken. In tegenstelling tot een investeerder die vastgoed koopt om het lange tijd aan te houden en inkomsten te genereren uit bijvoorbeeld verhuur, richt een vastgoedhandelaar zich op het snel doorverkopen van panden.

Wat zijn de verschillende soorten vastgoed?

Er zijn verschillende soorten vastgoed, elk met hun eigen kenmerken en functies. De meest voorkomende categorieën van vastgoed zijn:

1. Woonvastgoed (residentieel vastgoed)
Dit type vastgoed omvat woningen waar mensen in wonen. Het kan zowel koop- als huurwoningen betreffen en omvat verschillende soorten woningen, zoals:

Eengezinswoningen: Vrijstaande huizen of rijtjeshuizen die bedoeld zijn voor één gezin.
Appartementen: Woonruimtes in een gebouw met meerdere verdiepingen, vaak in stedelijke gebieden.
Vakantiewoningen: Woningen die specifiek worden gebruikt voor recreatief verblijf, zoals vakantiehuisjes.

2. Commercieel vastgoed
Commercieel vastgoed wordt gebruikt voor bedrijfsdoeleinden en kan variëren van kleine winkels tot grote kantoorgebouwen. Voorbeelden zijn:

Winkels en winkelcentra: Gebouwen die worden gebruikt voor detailhandel.
Kantoren: Gebouwen of ruimtes die worden gebruikt door bedrijven en organisaties om administratieve of zakelijke activiteiten te verrichten.
Horecavastgoed: Hotels, restaurants, cafés en andere vastgoedobjecten die worden gebruikt in de horeca.

3. Industrieel vastgoed
Industrieel vastgoed is bedoeld voor productie en opslag en omvat vaak grootschalige panden, zoals:

Fabrieken: Gebouwen waarin goederen worden geproduceerd.
Distributiecentra: Ruimtes die worden gebruikt voor de opslag en verdeling van producten.
Magazijnen: Opslagruimtes voor grondstoffen, goederen of afgewerkte producten.

4. Agrarisch vastgoed
Agrarisch vastgoed bestaat uit grond en gebouwen die worden gebruikt voor landbouwdoeleinden, zoals:

Boerderijen: Land en gebouwen die worden gebruikt voor het kweken van gewassen of het fokken van vee.
Plantages: Gebieden waar specifieke gewassen, zoals koffie of thee, worden geteeld.

5. Gemengd gebruik vastgoed
Dit type vastgoed combineert verschillende soorten gebruik binnen één gebouw of locatie. Een voorbeeld is een gebouw met winkels op de begane grond en appartementen op de bovenliggende verdiepingen.

6. Overheids- en maatschappelijk vastgoed
Vastgoed dat wordt gebruikt door overheden of voor maatschappelijke doeleinden, zoals:

Overheidsgebouwen: Gemeentehuizen, rechtbanken, politiebureaus, etc.
Scholen en ziekenhuizen: Vastgoed dat wordt gebruikt voor educatieve of gezondheidszorgdoeleinden.

 

Wat betekent commercieel te huur?

Commercieel te huur betekent dat een pand of ruimte wordt aangeboden voor verhuur met het doel om gebruikt te worden voor commerciële of bedrijfsactiviteiten. Dit type vastgoed is specifiek bedoeld voor ondernemingen en organisaties die ruimtes nodig hebben voor bijvoorbeeld winkels, kantoren, horecagelegenheden of magazijnen.

Meer artikelen