Kennismaken
Menu
Sluiten

Fintech; De toekomst van toegang tot kapitaal

Geplaatst op 16-09-2024

De afgelopen jaren heeft fintech (financiële technologie) een ware revolutie ontketend in de financiële wereld. Waar vroeger traditionele banken de enige optie waren voor ondernemers om kapitaal aan te trekken, hebben fintech-bedrijven nieuwe en innovatieve manieren geïntroduceerd om toegang tot financiële diensten te krijgen. Maar wat betekent fintech precies en waarom is het zo belangrijk voor ondernemers, vooral in het MKB?

In deze blog behandelen we wat fintech is, de belangrijkste ontwikkelingen binnen de sector, en hoe fintech de toegang tot kapitaal vergemakkelijkt voor bedrijven. We sluiten af met toekomstige trends en voorspellingen voor de rol van fintech in de financiële wereld.

Wat is Fintech?

Fintech is een samentrekking van de woorden “financieel” en “technologie” en verwijst naar de toepassing van technologie om financiële diensten te verbeteren. Fintech maakt het makkelijker voor bedrijven en consumenten om toegang te krijgen tot bankieren, betalingen, leningen, investeringen en verzekeringen via digitale oplossingen.

Geschiedenis en evolutie
Fintech begon in de jaren ’90 met de opkomst van het internetbankieren, maar heeft sinds het begin van de jaren 2000 een enorme groei doorgemaakt. Innovaties zoals mobiel bankieren, online betalingen (denk aan PayPal), en later blockchain en cryptocurrencies, hebben de manier waarop we geld beheren en verplaatsen, drastisch veranderd.

Voorbeelden van Fintech-oplossingen
Fintech-oplossingen zijn zeer divers en omvatten bijvoorbeeld:
• Mobiele betalingen zoals Apple Pay en Google Pay
• Crowdfunding platforms
• Online kredietverstrekkers zoals BridgeFund
• Robo-advisors zoals Betterment voor geautomatiseerd beleggen.
Deze technologieën maken financiële diensten toegankelijker en vaak goedkoper voor bedrijven en consumenten.

Belangrijkste ontwikkelingen in Fintech

De fintech-sector groeit razendsnel, en verschillende technologische ontwikkelingen drijven deze vooruitgang aan.
Blockchain en Cryptocurrencies
Blockchain-technologie maakt het mogelijk om veilige, transparante en gedecentraliseerde financiële transacties te doen. Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn hiervan de bekendste voorbeelden. Hoewel ze vaak gezien worden als speculatieve beleggingen, bieden ze ook mogelijkheden voor bedrijven om nieuwe financieringsopties te verkennen.
Kunstmatige intelligentie en Machine learning
Met AI en machine learning kunnen financiële instellingen klantgedrag analyseren en gepersonaliseerde diensten aanbieden. Deze technologieën worden ook gebruikt om risico’s beter in te schatten, wat bijvoorbeeld bij kredietverstrekking een groot voordeel is.
Peer-to-Peer (P2P) leningen
P2P-leningen brengen kredietnemers en kredietverstrekkers direct met elkaar in contact zonder tussenkomst van een bank. Platforms zoals Jild maken het mogelijk voor ondernemers om rechtstreeks van particulieren te lenen tegen gunstige voorwaarden.
Robo-advisors
Robo-advisors gebruiken algoritmes om automatisch beleggingsportefeuilles te beheren op basis van de voorkeuren en doelen van de klant. Dit maakt beleggen toegankelijker en goedkoper voor kleinere investeerders.

Hoe Fintech de toegang tot kapitaal vergemakkelijkt

Een van de grootste voordelen van fintech voor ondernemers is dat het de toegang tot kapitaal aanzienlijk verbetert.
Snellere en eenvoudigere kredietverlening
Fintech-platforms zoals Funding Circle en Lendico maken het mogelijk voor MKB-ondernemers om snel toegang te krijgen tot leningen. De aanvraagprocedure is vaak eenvoudiger en minder tijdrovend dan bij traditionele banken, wat het proces van kapitaal aantrekken versnelt.
Verlaging van transactiekosten
Door technologie te gebruiken, kunnen fintech-bedrijven de transactiekosten drastisch verlagen. Dit betekent dat bedrijven meer kunnen lenen tegen lagere kosten, wat gunstig is voor ondernemers die willen uitbreiden of nieuwe projecten willen financieren.
Verbeterde toegang voor onderbediende groepen
Fintech biedt kansen voor ondernemers die traditioneel moeilijk toegang hebben tot kapitaal, zoals kleine bedrijven in opkomende markten. Door gebruik te maken van geautomatiseerde kredietbeoordelingen, kunnen fintech-bedrijven ondernemers helpen die normaal gesproken niet door banken worden bediend.

Toekomstige trends en voorspellingen

De fintech-sector blijft zich ontwikkelen en er zijn een aantal spannende trends die de toekomst van de sector vormgeven.

Opkomst van DeFi (Decentralized Finance)
Decentralized Finance (DeFi) is een nieuwe trend waarbij financiële diensten worden aangeboden via blockchain-technologie zonder tussenkomst van traditionele banken. Dit kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop bedrijven financiering zoeken en kapitaal beheren.
Regulering en veiligheid
Naarmate fintech groeit, neemt ook de roep om strengere regulering toe. Overheden zullen waarschijnlijk strengere regels invoeren om consumenten te beschermen en om te zorgen voor stabiliteit in de financiële sector. Tegelijkertijd blijven fintech-bedrijven innoveren op het gebied van cybersecurity om de veiligheid van hun platforms te waarborgen.
Samenwerking tussen traditionele banken en Fintechs
Steeds meer traditionele banken werken samen met fintech-bedrijven om hun diensten te verbeteren. Deze samenwerking kan leiden tot betere toegang tot kapitaal voor ondernemers, doordat banken profiteren van de innovaties die fintech-bedrijven introduceren.

Conclusie
Fintech heeft de financiële wereld in korte tijd drastisch veranderd. Door de opkomst van innovatieve technologieën zoals blockchain, AI en P2P-leningen, is de toegang tot kapitaal voor ondernemers eenvoudiger en sneller geworden. Fintech blijft zich ontwikkelen en zal naar verwachting een steeds grotere rol spelen in de financiële sector.

Over de auteur

Lonneke de Wit
Net als veel van onze adviseurs begon ook Lonneke haar carrière bij een bekende grootbank. Jarenlang was ze daar een graag geziene accountmanager voor grootzakelijke klanten. Deze ervaring zet ze nu al een aantal jaar is als zelfstandig adviseur voor ondernemers.

Veelgestelde vragen

Wat is Fintech?

Fintech is een samentrekking van de woorden “financieel” en “technologie” en verwijst naar de toepassing van technologie om financiële diensten te verbeteren. Fintech maakt het makkelijker voor bedrijven en consumenten om toegang te krijgen tot bankieren, betalingen, leningen, investeringen en verzekeringen via digitale oplossingen.

Fintech begon in de jaren ’90 met de opkomst van het internetbankieren, maar heeft sinds het begin van de jaren 2000 een enorme groei doorgemaakt. Innovaties zoals mobiel bankieren, online betalingen (denk aan PayPal), en later blockchain en cryptocurrencies, hebben de manier waarop we geld beheren en verplaatsen, drastisch veranderd.

Wat is een Fintech bedrijf?

De fintech-sector groeit razendsnel en er zijn veel verschillende soorten Fintech bedrijven. Denk aan Apple met ApplePay, crowdfundingplatforms en online kredietverstrekkers.

Meer artikelen