Kennismaken
Menu
Sluiten

Financieel Management: Optimaliseer je winst en cash flow

Geplaatst op 01-10-2024

Financieel management is een essentieel onderdeel van succesvol ondernemen. Het omvat alle activiteiten die te maken hebben met het plannen, controleren en bijsturen van de financiële middelen van een bedrijf. Voor ondernemers is financieel management belangrijk, omdat het direct invloed heeft op de winstgevendheid en de levensvatbaarheid van de onderneming. Een bedrijf kan alleen succesvol zijn wanneer duidelijk is welke producten of diensten een positieve bijdrage leveren, waar de inkomsten vandaan komen en waar de uitgaven naar toe gaan. Het helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen die niet alleen de winstgevendheid verhogen, maar ook de cashflow verbeteren, wat essentieel is voor de dagelijkse bedrijfsvoering en lange termijn groei.

Doelstellingen van financieel management

Winstmaximalisatie
Het primaire doel van financieel management is om de winst van een bedrijf te maximaliseren. winst is niet alleen een teken van succes, maar ook de brandstof die nodig is voor groei. Zonder voldoende winst wordt het moeilijk om te investeren in nieuwe kansen, werknemers te belonen en innovaties door te voeren die nodig zijn om concurrentievoordeel te behouden.

Toekomstbestendige Besluitvorming
Om een bedrijf toekomstbestendig te maken, is het belangrijk om strategische financiële beslissingen te nemen. Dit betekent dat ondernemers niet alleen naar de huidige situatie moeten kijken, maar ook vooruit moeten denken en plannen maken voor de lange termijn. Door een duidelijke financiële strategie te ontwikkelen, kunnen bedrijven voorbereid zijn op economische schommelingen en onverwachte uitgaven. Eijgen Finance begeleidt bedrijven bij het maken van deze strategische keuzes, zodat ze sterk en veerkrachtig blijven, ongeacht de omstandigheden.

Cashflow Management
Cashflow management is een van de meest kritieke aspecten van financieel management. Een gezonde cashflow zorgt ervoor dat een bedrijf aan zijn verplichtingen kan voldoen, zoals het betalen van leveranciers en werknemers. Het optimaliseren van de cashflow betekent dat bedrijven niet alleen in staat zijn om hun rekeningen op tijd te betalen, maar ook dat ze kapitaal beschikbaar hebben voor investeringen en groei. Wij helpen met het verbeteren van de cashflow door grondige analyses en praktische aanbevelingen.

 

Tools en Ratio's

De basis van goed financieel management is dat de administratie volledig op orde is en dat er actuele inzage is in de financiële stand van zaken. Er zijn verschillende tools die hierbij kunnen ondersteunen zoals goede boekhoudsoftware, financiële planningsmodellen en (cashflow) prognoses. Deze tools helpen om gedetailleerd inzicht te krijgen om vervolgens de juiste beslissingen te kunnen nemen.

Financiële ratio’s zijn belangrijke instrumenten voor het beoordelen van de financiële gezondheid van een bedrijf. Enkele van de belangrijkste ratio’s zijn:

  • Rentabiliteit: Meet hoe winstgevend een bedrijf is ten opzichte van zijn totale activa of eigen vermogen. De volgende formule is één van de formules die hiervoor te gebruiken is: (netto winst / eigen vermogen) x 100%. Dit geeft aan hoeveel winst er wordt gemaakt op het geïnvesteerde eigen vermogen.
  • solvabiliteit: Geeft aan in hoeverre een bedrijf in staat is om zijn lange termijn verplichtingen na te komen. Met andere woorden, het laat zien hoeveel van de totale activa van het bedrijf gefinancierd wordt met eigen vermogen. Een hogere solvabiliteit betekent dat een bedrijf financieel stabieler is en minder afhankelijk van schulden. Het wordt als volgt berekend: (eigen vermogen / totale vermogen) x 100%.
  • liquiditeit: Meet de mate waarin een bedrijf in staat is om zijn korte termijn verplichtingen te voldoen. Een handig kengetal hiervoor is de current ratio waarbij de kortlopende activa wordt gedeeld door de kortlopende verplichtingen. De uitkomst moet in ieder geval hoger zijn dan één. In onze blog van 16 mei 2024 kun je hierover meer lezen.

Bij Eijgen Finance gebruiken we deze ratio’s om ondernemers een duidelijk beeld te geven van hun financiële positie en om hen te helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

 

Theorieën en Methodologieën

De SWOT-analyse en de Balanced Scorecard zijn twee veelgebruikte methodologieën in financieel management.

  • SWOT-analyse: Deze methode helpt bedrijven hun Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen te identificeren. Dit strategische hulpmiddel biedt ondernemers de mogelijkheid om interne en externe factoren in hun besluitvorming mee te nemen.

  • Balanced Scorecard: Het grote voordeel van de Balanced Scorecard is dat het een breder beeld geeft van de prestaties van een bedrijf, niet alleen door naar de cijfers te kijken, maar ook door rekening te houden met klanttevredenheid, interne processen en innovatie. Dit zorgt ervoor dat bedrijven niet alleen op korte termijn winst maken, maar ook op de lange termijn succesvol kunnen blijven.

Door gebruik te maken van deze modellen kunnen bedrijven hun sterke punten benutten, risico’s verminderen, en strategieën ontwikkelen die leiden tot duurzame groei. Bij Eijgen Finance helpen we onze klanten om deze modellen op een praktische manier toe te passen, waardoor ze niet alleen theoretisch inzicht krijgen, maar ook tastbare resultaten zien.

 

Praktische tips

  1. Analyseer en begrijp je financiën: Zorg dat je een actueel en gedetailleerd beeld hebt van je financiële positie. Gebruik financiële ratio’s om de financiële positie in perspectief te kunnen plaatsen.
  2. Optimaliseer je winst: Zoek naar manieren om kosten te verlagen en omzet te verhogen.
  3. Beheer je Cashflow: Zorg ervoor dat je inzichtelijk hebt in hoeverre je aan alle verplichtingen kunt voldoen en welke ruimte er is voor investeringen en groei, bijvoorbeeld met behulp van een liquiditeitsprognose
  4. Maak strategische beslissingen: Gebruik tools, ratio’s en modellen zoals SWOT en de Balanced Scorecard om je beslissingen te onderbouwen.

Financieel management is een belangrijk onderdeel van elk succesvol bedrijf. Door winst te optimaliseren, strategische beslissingen te nemen en de cashflow goed te beheren, kunnen ondernemers hun bedrijf laten groeien en toekomstbestendig maken. Bij Eijgen Finance staan we klaar om je te helpen bij elk aspect van financieel management. Wil je meer weten over hoe wij jouw bedrijf kunnen ondersteunen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

 

Over de auteur

Rudy Groeneveld
Rudy staat bekend om zijn no-nonsense mentaliteit en zijn vermogen om te denken vanuit de ondernemer. Zijn jeugd heeft daar vast en zeker aan bijgedragen, hij groeide op in een ondernemende familie die tot op de dag van vandaag een groot agrarisch bedrijf runt. Na 15 jaar gewerkt te hebben bij verschillende grootbanken, begon het ondernemersbloed te kriebelen en maakte hij de overstap naar zelfstandig Financieel adviseur bij Eijgen Finance.

Veelgestelde vragen

Wat is de taak van een financieel manager?

De taken van een financieel manager zijn veelzijdig en gericht op het waarborgen van de financiële stabiliteit en groei van een onderneming. De belangrijkste taken zijn:

Financiële planning: De financieel manager helpt bij het opstellen van langetermijnplannen om ervoor te zorgen dat het bedrijf ook in de toekomst financieel gezond blijft.
Kostenbeheersing: Door de uitgaven goed te monitoren en te beheersen, zorgt de financieel manager ervoor dat de winstgevendheid wordt verbeterd.
financiering regelen: Als er externe financiering nodig is, zoals een lening of investeerders, helpt de financieel manager bij het zoeken van de juiste financieringsbronnen en onderhandelt over gunstige voorwaarden.
Risicobeheer: De financieel manager identificeert financiële risico’s en bedenkt strategieën om deze te minimaliseren.

Meer artikelen