Kennismaken
Menu
Sluiten

Securitisatie

Securitisatie is een financieel proces waarbij verschillende schulden, zoals leningen of hypotheken, worden samengevoegd tot één pakket. Dit pakket van schulden wordt vervolgens omgezet in verhandelbare effecten, zoals obligaties. Deze effecten worden verkocht aan investeerders.

Securitisatie, wat betekent dat?
Securitisatie is een financieel proces waarbij verschillende schulden, zoals leningen of hypotheken, worden samengevoegd tot één pakket. Dit pakket van schulden wordt vervolgens omgezet in verhandelbare effecten, zoals obligaties. Deze effecten worden verkocht aan investeerders. Voor bedrijven en banken is securitisatie een manier om snel geld op te halen door hun leningen om te zetten in liquide middelen, terwijl investeerders rendement krijgen uit de betalingen op de onderliggende leningen.

Hoe werkt securitisatie?
Het proces van securitisatie begint met een instelling, zoals een bank, die een groot aantal schulden, bijvoorbeeld hypotheken of autoleningen, verzamelt. Deze schulden worden gebundeld en overgedragen aan een aparte entiteit, vaak een zogenaamde Special Purpose Vehicle (SPV). Deze SPV zet de schulden om in effecten, zoals obligaties, die worden verkocht aan investeerders. De aflossingen en rente die de oorspronkelijke leners betalen, worden doorgegeven aan de investeerders in de vorm van een rendement.

Dit proces verlaagt voor de bank het risico, omdat de schulden nu zijn verkocht, en de bank kan het vrijgekomen kapitaal opnieuw uitlenen. Investeerders krijgen de mogelijkheid om te profiteren van de inkomstenstromen die uit de afbetalingen van de oorspronkelijke leningen komen, wat een stabiel rendement kan opleveren.

Conclusie
Securitisatie is een manier voor banken en bedrijven om geld vrij te maken door schulden om te zetten in verhandelbare effecten. Het stelt hen in staat om risico’s te verlagen en kapitaal opnieuw in te zetten, terwijl investeerders toegang krijgen tot een nieuwe bron van rendement. Het is een complexe, maar nuttige techniek in de financiële wereld.