Kennismaken
Menu
Sluiten

Activum

Een activum (meervoud: activa) is simpel gezegd een bezitting van je bedrijf die waarde vertegenwoordigt. Dit kunnen bijvoorbeeld je bedrijfspand, machines, voorraden of zelfs je banktegoed zijn.

De term activum kom je vooral vaak tegen in de context van balansen en bedrijfsfinanciën. Als ondernemer is het handig om te begrijpen wat dit precies betekent, omdat het een belangrijk onderdeel is van de waarde van je bedrijf.

Activum, wat is dat?
Een activum (meervoud: activa) is simpel gezegd een bezitting van je bedrijf die waarde vertegenwoordigt. Dit kunnen bijvoorbeeld je bedrijfspand, machines, voorraden of zelfs je banktegoed zijn. Alles wat eigendom is van je bedrijf en wat geld kan opleveren, valt onder de noemer activum. Deze bezittingen worden vaak gebruikt om bedrijfsactiviteiten te ondersteunen en waarde voor de toekomst te genereren.

Activum kan onderverdeeld worden in vaste activa (zoals gebouwen en machines die langer dan één jaar meegaan) en vlottende activa (zoals voorraden en tegoeden die binnen een jaar kunnen worden omgezet in geld).

Verschil activum en activa
Het verschil tussen activum en activa zit in het gebruik van de woorden. Activum is de enkelvoudsvorm en verwijst naar één specifieke bezitting van het bedrijf, zoals een auto of een bedrijfsgebouw. Activa is de meervoudsvorm en verwijst naar alle bezittingen van het bedrijf als geheel.

Dus als je het hebt over een activum, bedoel je één bezitting, terwijl je met activa spreekt over meerdere bezittingen. In een balans worden de activa van een bedrijf opgesomd, zowel de vaste activa als de vlottende activa.

Conclusie
Een activum is een bezitting van je bedrijf die waarde vertegenwoordigt, zoals je pand, machines of banktegoeden. Het verschil tussen activum en activa is dat activum één specifieke bezitting is, terwijl activa verwijst naar alle bezittingen samen. Het begrijpen van deze termen helpt je beter inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je onderneming en ondersteunt je bij het maken van strategische beslissingen.