Kennismaken
Menu
Sluiten

Nettowinstmarge

De nettowinstmarge is een belangrijke financiële ratio die laat zien hoeveel winst een bedrijf overhoudt na aftrek van alle kosten, zoals belasting, rente en andere uitgaven. Het geeft aan hoeveel procent van de omzet uiteindelijk als winst wordt behaald.

Wat is nettowinstmarge?
De nettowinstmarge is een belangrijke financiële ratio die laat zien hoeveel winst een bedrijf overhoudt na aftrek van alle kosten, zoals belasting, rente en andere uitgaven. Het geeft aan hoeveel procent van de omzet uiteindelijk als winst wordt behaald. Voor MKB-ondernemers is dit een essentiële maatstaf om te begrijpen hoe efficiënt hun bedrijf werkt en hoeveel er onderaan de streep overblijft.

Een hoge nettowinstmarge betekent dat een groot deel van de omzet winst oplevert, terwijl een lage marge aangeeft dat er veel kosten worden gemaakt ten opzichte van de omzet.

Hoe bereken je nettowinstmarge?
Je berekent de nettowinstmarge met de volgende formule:

Nettowinstmarge (%) = (Nettowinst / Omzet) x 100

Nettowinst is het bedrag dat overblijft nadat alle kosten, belastingen, en rente zijn betaald.
Omzet is de totale inkomsten van je bedrijf.
Stel dat je bedrijf in een jaar €100.000 omzet heeft en een nettowinst van €10.000, dan is de nettowinstmarge:

(€10.000 / €100.000) x 100 = 10%

Dit betekent dat 10% van je omzet als winst overblijft na aftrek van alle kosten.

Bruto en nettowinstmarge
Naast de nettowinstmarge bestaat er ook de brutowinstmarge. Deze laat zien hoeveel winst je maakt voordat de bedrijfskosten en andere uitgaven worden afgetrokken. Het verschil tussen de twee:

Brutowinstmarge: Dit is het percentage van de omzet dat je overhoudt na aftrek van alleen de directe kosten, zoals inkoop en productie.
Nettowinstmarge: Dit percentage houdt rekening met alle kosten, inclusief bedrijfskosten, belastingen en rente.
De brutowinstmarge is meestal hoger dan de nettowinstmarge, omdat er bij de berekening van de brutowinstmarge nog geen rekening is gehouden met andere kostenposten.

Conclusie
De nettowinstmarge is een belangrijk cijfer dat laat zien hoe goed je bedrijf presteert na het betalen van alle kosten. Door dit percentage te berekenen, krijg je inzicht in hoe efficiënt je bedrijf werkt en hoeveel van je inkomsten daadwerkelijk als winst overblijft. Het is verstandig om de nettowinstmarge regelmatig te monitoren, zodat je tijdig kunt bijsturen als de marges onder druk staan.