Kennismaken
Menu
Sluiten

Ondernemingswaarde

Ondernemingswaarde, ook wel enterprise value (EV) genoemd, is de totale waarde van een onderneming. Het is een belangrijke financiële maatstaf die gebruikt wordt om te bepalen hoeveel een bedrijf eigenlijk waard is, inclusief alle schulden en verplichtingen.

Wat is ondernemingswaarde?
Ondernemingswaarde, ook wel enterprise value (EV) genoemd, is de totale waarde van een onderneming. Het is een belangrijke financiële maatstaf die gebruikt wordt om te bepalen hoeveel een bedrijf eigenlijk waard is, inclusief alle schulden en verplichtingen. Ondernemingswaarde wordt vaak gebruikt bij fusies en overnames om een compleet beeld te krijgen van de waarde van een bedrijf, omdat het niet alleen naar de aandelen kijkt, maar ook naar de schulden en cash die het bedrijf heeft.

Hoe bereken je ondernemingswaarde?
De ondernemingswaarde wordt berekend met de volgende formule:

Ondernemingswaarde = marktkapitalisatie + totale schulden – contanten en kasequivalenten.

Marktkapitalisatie: Dit is de totale waarde van de uitstaande aandelen van het bedrijf, oftewel het aantal aandelen vermenigvuldigd met de beurskoers.
Totale schulden: Dit omvat alle schulden van het bedrijf, zoals leningen en obligaties.
Contanten en kasequivalenten: Dit is het geld dat het bedrijf in kas heeft of snel kan omzetten in geld.

Stel dat een bedrijf een marktkapitalisatie heeft van € 10 miljoen, € 2 miljoen aan schulden, en € 1 miljoen aan contanten. Dan is de ondernemingswaarde:

Ondernemingswaarde = € 10 miljoen + € 2 miljoen – € 1 miljoen = € 11 miljoen.

Ondernemingswaarde en aandelenwaarde
Ondernemingswaarde en aandelenwaarde zijn niet hetzelfde. De aandelenwaarde (of marktkapitalisatie) is de totale waarde van de aandelen van een bedrijf, terwijl de ondernemingswaarde een breder begrip is omdat het ook de schulden en het beschikbare kasgeld van het bedrijf meeneemt. Ondernemingswaarde geeft dus een completer beeld van wat een bedrijf echt waard is, vooral voor potentiële investeerders die rekening moeten houden met schulden als zij een overname overwegen.

Conclusie
Ondernemingswaarde is een cruciaal begrip voor ondernemers die de totale waarde van hun bedrijf willen begrijpen. Het helpt niet alleen bij investeringsbeslissingen, maar biedt ook een volledig beeld van de financiële positie van een onderneming. In tegenstelling tot de aandelenwaarde houdt ondernemingswaarde rekening met zowel schulden als beschikbare middelen, wat het een betrouwbaardere maatstaf maakt voor de werkelijke waarde van een bedrijf.