Kennismaken
Menu
Sluiten

Financieringsaanvraag

Een financieringsaanvraag is een verzoek van een ondernemer om een lening of krediet bij een financier, zoals een bank of investeerder. Ondernemers doen dit vaak wanneer ze geld nodig hebben voor bijvoorbeeld de groei van hun bedrijf, de aanschaf van apparatuur, of de aankoop van vastgoed. In deze aanvraag geef je aan waarom je geld nodig hebt en hoe je het wilt terugbetalen.

Financieringsaanvraag: Wat is het en hoe werkt het?
Een financieringsaanvraag is een verzoek van een ondernemer om een lening of krediet bij een financier, zoals een bank of investeerder. Ondernemers doen dit vaak wanneer ze geld nodig hebben voor bijvoorbeeld de groei van hun bedrijf, de aanschaf van apparatuur, of de aankoop van vastgoed. In deze aanvraag geef je aan waarom je geld nodig hebt en hoe je het wilt terugbetalen.

Wat staat er in een financieringsaanvraag?
In een goede financieringsaanvraag vind je de volgende onderdelen:

Bedrijfsinformatie: Een korte introductie van je onderneming, wat je doet, en wie je klanten zijn.
Financieringsdoel: Een duidelijke uitleg waar het geld voor nodig is. Denk aan investeringen, werkkapitaal, of een overname.
Financiële cijfers: Dit omvat balans, winst- en verliesrekening, en cashflow-overzichten. Hiermee laat je zien dat je onderneming gezond is.
Terugbetalingsplan: Hoe ga je de lening terugbetalen? Dit moet realistisch zijn, met een plan dat past bij de inkomsten van je bedrijf.
Zekerheden: Dit kunnen bezittingen zijn, zoals vastgoed of inventaris, die je kunt inzetten als onderpand.

Voorbeeld van een financieringsaanvraag
Stel, je runt een transportbedrijf en wilt een nieuwe vrachtwagen kopen om aan de toenemende vraag te voldoen. In je financieringsaanvraag vermeld je het volgende:

Bedrijfsinformatie: Je legt uit dat je transportbedrijf al 10 jaar actief is in Nederland en dat je vaste klanten hebt in de bouwsector.
Financieringsdoel: Je hebt €100.000 nodig om een nieuwe vrachtwagen te kopen, omdat je huidige wagenpark onvoldoende capaciteit heeft om aan de groeiende vraag te voldoen.
Financiële cijfers: Je overlegt de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar, waaruit blijkt dat je bedrijf winstgevend is en stabiel groeit.
Terugbetalingsplan: Je stelt voor de lening over 5 jaar terug te betalen met maandelijkse termijnen.
Zekerheden: Je biedt het nieuwe voertuig als onderpand aan, mocht je niet kunnen aflossen.

Het memorandum, zoals de onderbouwing bij een financieringsaanvraag genoemd wordt, kun je maar één keer indienen. Het is daarom belangrijk dat het dossier volledig en kloppend is. Verschillende financiers kunnen ook nog verschillende wensen cq voorkeuren hebben qua inhoud. Een intermediair zoals Eijgen Finance kent elke financier en weet hoe zij het liefst de aanvraag zien binnenkomen. Waar leg je de nadruk op? Met de hulp van een intermediair vergroot je de kans op slagen.

Waar let een financier op?
Een financier wil vooral zeker weten dat het geld terugbetaald kan worden. Ze letten op:

Kredietwaardigheid: Heb je in het verleden leningen op tijd terugbetaald? Hoe is je financiële gezondheid?
Ondernemingsplan: Is je plan realistisch en haalbaar? Zit er groei in je bedrijf?
Zekerheden: Wat kan je aanbieden als onderpand voor de lening?
Eigen vermogen: Hoeveel eigen middelen investeer je zelf? Een groter eigen aandeel wekt vertrouwen.

Hoe lang duurt een financieringsaanvraag?
De doorlooptijd van een financieringsaanvraag verschilt per type financier en de complexiteit van je aanvraag. Bij een bank kan het enkele weken duren, terwijl alternatieve financiers soms sneller werken, binnen een paar dagen of weken. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten op tijd en volledig aanlevert om het proces te versnellen.

Hoe voorkom je een afwijzing?
Niemand wil een afwijzing. Om je kansen te vergroten:

Zorg voor volledige en duidelijke documenten: Lever alles tijdig aan en zorg dat de cijfers kloppen.
Realistisch plan: Vraag niet te veel geld en zorg dat je aanvraag aansluit op je bedrijfsomvang.
Eigen vermogen: Laat zien dat je zelf ook investeert in je bedrijf. Dit geeft vertrouwen aan de financier.
Goede voorbereiding: Werk je aanvraag samen met een financieel adviseur uit om zeker te zijn van de kwaliteit.

Conclusie
Een financieringsaanvraag is een belangrijk proces voor ondernemers die willen groeien of investeren. Het is belangrijk om je aanvraag zorgvuldig en realistisch op te stellen, met duidelijke financiële cijfers en een haalbaar terugbetalingsplan. Een goede voorbereiding, met hulp van een financieel adviseur, vergroot de kans op succes aanzienlijk. Zorg dat je aanvraag compleet is en goed doordacht, zodat je financier de zekerheid heeft dat het geleende bedrag veilig is.

Wil je meer weten of hulp bij jouw financieringsaanvraag? Neem dan contact op met een adviseur van Eijgen Finance.