Kennismaken
Menu
Sluiten

Alles over Kortlopend Zakelijk Krediet

Geplaatst op 22-10-2024

Als ondernemer is het belangrijk om je werkkapitaal goed te managen. Schommelingen in je cashflow kunnen ertoe leiden dat je moet wachten met sommige betalingen. Daar ben je liever niet mee bezig. Een oplossing kan een kortlopend zakelijk krediet zijn. In deze blog leggen we je uit wat het is, hoe het werkt en hoe het bij kan dragen aan een gezond financieel management.

Wat is kortlopend zakelijk krediet

Een kortlopend zakelijk krediet is een financieringsvorm waarbij bedrijven vaak relatief snel voor een periode van meestal een jaar geld kunnen aantrekken. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld de BTW bij een grote investering betalen, een seizoenspiek overbruggen of een voorzien liquiditeitstekort opvangen, bijvoorbeeld voor het binnenhalen van een grote opdracht. Het verschil met langlopende leningen is dat een kortlopend zakelijk krediet redelijk flexibel kan worden ingezet.

De belangrijkste kenmerken van een kortlopend zakelijk krediet zijn:
Korte looptijd: doorgaans maximaal 12 maanden.
Flexibel gebruik: kan worden gebruikt voor diverse zakelijke doeleinden.
Snel beschikbaar: de goedkeuring en uitbetaling van het krediet zijn meestal sneller dan bij langlopende financiering.
Lagere leensommen: vaak geschikt voor kleinere bedragen.

Weten hoeveel jij kunt lenen?

Weten wat jij kunt lenen als ondernemer? Wij helpen je graag verder. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en een duidelijke indicatie.
Akkoord(Vereist)

Aanvraagproces en voorwaarden

Ook voor een kortlopend zakelijk krediet maakt een financier een beoordeling. Vaak baseert deze zich, naast de meest recente jaarcijfers, op rekeninginformatie die via slimme software veel informatie oplevert. Denk hierbij aan concentratierisico’s bij klanten of leveranciers, de hoogte van de omzet per maand en bijvoorbeeld ook vermoedelijke achterstanden bij de belastingdienst en betaalproblemen. Sommige financiers maken een kredietbeoordeling op minder informatie en accepteren hiermee een hoger risico op een zogenaamde default, wat gecompenseerd wordt door een hogere prijs.

De voorwaarden verschillen per aanbieder maar uitgangspunt is dat je bedrijf financieel gezond is en een stabiele omzet genereert. De rente is doorgaans variabel en wordt vaak gebaseerd op het Euribor tarief met een opslag. Daarnaast wordt er vaak een maandelijks provisie of administratievergoeding gevraagd. Als laatste kan er sprake zijn van afsluitkosten.

De looptijd varieert van enkele maanden tot aan maximaal één jaar. Er zijn ook aanbieders die langere looptijden aanbieden, dan spreek je van een normaal zakelijk krediet, wat overigens ook een prima oplossing kan zijn. Een voordeel van een kortlopend krediet is dat je geen langlopende verplichtingen aangaat en dat het relatief snel te regelen is. Nadelen zijn de vaak hogere rente. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan met de snelle terugbetaling als de liquiditeit toch minder blijkt dan vooraf ingeschat.

Kortlopend zakelijk krediet anno 2024
Door gestegen (inkoop) prijzen financier je als bedrijf in principe meer voor. Ook als je dat kunt doorrekenen in de verkoopprijs heb je per saldo meer werkkapitaal nodig. Dit leidt tot een hoger gemiddeld kredietverbruik, veel ondernemers merken dit. Als je geen of een te krap krediet hebt, is het goed om de hoogte van je kredietlimiet eens te heroverwegen.

Kortlopend zakelijk krediet en cashflowbeheer

Goed inzicht in je werkkapitaal is belangrijk. Een vast onderdeel van je werkkapitaalbeheer is een liquiditeitsbegroting. Bij veel bedrijven kan dit op hoofdlijnen door de grootste inkomsten en uitgaven in beeld te hebben, maar als het wat spannender wordt is het raadzaam een meer gedetailleerde begroting te hebben. De ervaring leert dat het eenvoudiger is om een krediet aan te vragen wanneer je een tekort ziet aankomen, dan op het moment dat het tekort zich manifesteert. Veel seizoensgebonden bedrijven maken gebruik van een kortlopend zakelijk krediet, denk bijvoorbeeld aan zgn. oogstbedrijven, maar ook bedrijven in de toeristische sector of bedrijven die kerstpakketten leveren. Zij hebben allen te maken met voorfinanciering van de oogst of voorraad, of een laagseizoen waarin (een deel van) de kosten gewoon doorloopt.

Alternatieven voor een kortlopend zakelijk krediet
Hoewel kortlopend zakelijk krediet handig is voor snelle financiering, zijn er ook alternatieven. Als je bijvoorbeeld investeert in vaste activa, bijvoorbeeld een machine of vervoermiddel, welke langjarig meegaat dan kun je dit beter langlopend financieren met een lening of een lease. Langlopende financieringen hebben vaak een lagere rente en langere aflospatronen, passend bij de aard van de activa. Daarnaast zijn er nog meer alternatieven als crowdfunding of onderhandse leningen. Een andere optie is het financieren op basis van je debiteuren of facturen. Er zijn financiers die bijvoorbeeld één specifieke factuur voor kunnen financieren. Of deze alternatieven passend zijn hangt af van de specifieke situatie en kredietbehoefte. Elk type financiering heeft voor- en nadelen, dus het is verstandig om deze opties met een expert te bespreken.

Conclusie

Kortlopend zakelijk krediet is een goed hulpmiddel voor ondernemers die tijdelijk extra werkkapitaal nodig hebben. Of je nu te maken hebt met seizoensgebonden pieken in je cashflow of onverwachte uitgaven moet dekken, deze financieringsvorm biedt flexibiliteit en snelle toegang tot kapitaal. Het is echter belangrijk om de voorwaarden goed te begrijpen en de verschillende soorten kort krediet te vergelijken met alternatieve financieringsopties om zo de beste keuze voor jouw onderneming te maken.

Heb je vragen over kortlopend zakelijk krediet of wil je weten welke financieringsvorm het beste bij jouw situatie past? Neem dan contact op met een van onze Eijgen adviseurs. Wij helpen je graag verder met persoonlijk advies en een op maat gemaakt financieringsplan.

Tijdelijk extra werkkapitaal nodig?

Eijgen Finance helpt je graag verder met persoonlijk advies en een op maat gemaakt financieringsplan.
Akkoord(Vereist)

Over de auteur

Tonny van Dijk
Tonny van Dijk adviseert en begeleidt vanuit Lunteren ondernemers in de Gelderse Vallei bij uiteenlopende financieringsvraagstukken. Met bijna 20 jaar ervaring in de zakelijke kredietverlening is hij een volledig sparring-partner voor iedere ondernemer met een financieringsvraag in iedere fase van zijn of haar onderneming.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zakelijk krediet kan ik krijgen?

Hoeveel je kunt lenen hangt af van de financiële situatie van je bedrijf. Na aanlevering van je jaarcijfers en het bespreken van je financieringsbehoefte, kijkt onze adviseur eerst of een zakelijk krediet wel de beste oplossing is voor jouw financieringsvraagstuk. Aan de hand van je cijfers kan de adviseur een inschatting maken van de hoogte van de lening die je kunt aanvragen.

Hoe snel moet je een zakelijke lening aflossen?

Hoe snel je de zakelijke lening moet aflossen die je hebt afgesloten hangt af van de voorwaarden in de lening overeenkomst. Een kort zakelijk krediet wordt meestal binnen een jaar weer afgelost terwijl een vastgoedfinanciering een veel langere looptijd heeft. De looptijd is dus afhankelijk van het financiële product dat je kiest, de voorwaarden van de financier en de onderlinge overeenkomst.

Meer artikelen