Kennismaken
Menu
Sluiten

Duurzaamheid

Investeren in duurzaamheid

Duurzaam ondernemen wordt steeds meer gestimuleerd vanuit de overheid. Het kan slim zijn om te investeren in duurzaamheid en zo bijvoorbeeld te besparen op energiekosten. Voor investeringen in duurzaamheid zijn verschillende financieringsmogelijkheden maar we nemen in ons advies ook subsidies en overheidsmaatregelen mee die op jouw situatie van toepassing zijn.

9,5 121 beoordelingen Laatste beoordeling: 3 maanden geleden
op Klantenvertellen

Duurzaamheidsnormen

Net als privé verbruik je ook met je bedrijf energie. Om je energielasten te verlagen kun je investeren in het energiezuiniger maken van je bedrijfspand of in het zelf opwekken van stroom. Afhankelijk van hoeveel energie je als bedrijf verbruikt kun je op kleine maar ook op hele grote schaal denken. Bovendien komt er steeds meer regelgeving op het gebied van duurzaamheid waar je als ondernemer aan moet voldoen. Heb je niet genoeg eigen vermogen om de beoogde investering te dragen? Dan zijn er verschillende financieringsoplossingen mogelijk.

Financiering
Steeds meer banken faciliteren een zogenaamde groene lening. Een zakelijke lening inzetbaar voor duurzaamheidsinvesteringen. Maar ook op crowdfunding platformen zie je steeds meer duurzame initiatieven met succes het financieringsdoel behalen. Er zijn zelfs crowdfunders die zich specifiek richten op beleggers die willen investeren in duurzame projecten en verduurzaming van het bedrijfsleven. Zo zijn er tal van oplossingen mogelijk. Jouw Eijgen Finance adviseur kent alle actuele subsidies, overheidsmaatregelen en financieringsoplossingen. Samen kijken we welke oplossing het beste bij jouw past.

Energielabel
Voor kantoren wordt straks minimaal energielabel C verplicht. Ondernemers moeten hier op anticiperen. Het risico dat wij zien in de praktijk is dat de bank de lening niet verlengd als je geen duidelijk plan hebt. Onze adviseurs weten precies wat een financier wil zien. Samen kun je een duidelijk plan formuleren wat je kans op een financiering aanzienlijk vergroot.

Ervaringen van anderen

  • 100+ reviews van onze klanten
  • 100% beveelt ons aan!

Onze reviews worden verzameld op het onafhankelijke review-platform Klantenvertellen.nl.

Onze reviews worden verzameld op het onafhankelijke review-platform Klantenvertellen.nl.

Naar alle Klantverhalen
"Snelle groei voor Cup Concept door klantgericht en duurzaam zakendoen"
"Eijgen Finance was de ontbrekende schakel, zonder Franke hadden we deze groei niet door kunnen maken."
Alex Elsinga, Eigenaar
Cup Concept
"Eijgen Finance heeft een aanzienlijk bredere toegang tot objectfinanciers dan mijn huisbank"
Rob van de Kamp, directeur
Huys B.V.
"Van de Krol European Trailer Care B.V. zet volgende grote stap"
‘We ervaarden het traject met Eijgen Finance als zeer prettig. Tonny is betrokken en verdiept zich goed in ons bedrijf en onze situatie. Hij kent de branche en heeft een groot netwerk’
William van de Krol, Eigenaar
Van de Krol European Trailer Service B.V.

Veelgestelde vragen

Hoe bereken je ROI?

Het berekenen van de ROI is niet moeilijk. Je deelt de verwachte opbrengsten (of besparingen) door de investering. Vermenigvuldig dit met 100% dan heb je de ROI.

Hoe een investering analyseren?

Er zijn verschillende methoden om een investeringsanalyse uit te voeren. Hier zijn drie veelgebruikte methoden die ondernemers helpen de financiële haalbaarheid van een investering te beoordelen:

Return on Investment (ROI)

De ROI berekent hoeveel winst je maakt op een investering in verhouding tot de kosten ervan. De formule voor ROI is:

ROI = (Netto Winst​ / Investering) × 100%

Dit percentage geeft aan hoeveel rendement een investering oplevert. Een positieve ROI betekent dat de investering winstgevend is, terwijl een negatieve ROI aangeeft dat je verlies maakt.

Netto Contante Waarde (NCW)

De NCW houdt rekening met de tijdswaarde van geld. Het berekent de waarde van toekomstige cashflows in het heden, door deze te disconteren tegen een bepaalde rentevoet. De formule is:

NCW=∑ (Cashflow per periode / (1+r)t) ​− Initiële Investering

Waarbij:

  • r de disconteringsvoet is.
  • t de tijd in jaren is.

Een positieve NCW betekent dat de investering rendabel is, terwijl een negatieve NCW aangeeft dat het project mogelijk verliesgevend is.

Terugverdienperiode

De terugverdienperiode geeft aan hoe lang het duurt voordat je de initiële investering hebt terugverdiend via de gegenereerde cashflows. Deze methode is eenvoudig en geeft snel inzicht in het risico van de investering. Een korte terugverdienperiode is vaak aantrekkelijk, omdat het betekent dat de investering snel geld oplevert.

Hoeveel rente op groene lening?

Een van de aantrekkelijke aspecten van groene investeringen is de mogelijkheid om te profiteren van lagere rentetarieven. Dit komt doordat banken en financiële instellingen worden gestimuleerd om duurzaam ondernemen te ondersteunen. Daarnaast zijn er verschillende fiscale voordelen. Van welke rente je profiteert hangt af van de rentestand op dat moment.

Is geld lenen voor zonnepanelen verstandig?

Zonder geld te lenen is de terugverdientijd van je investering altijd sneller dan wanneer je er geld voor leent. Toch kan het verstandig zijn om geld te lenen voor zonnepanelen.
Bijvoorbeeld wanneer de impact anders te groot zou zijn op je liquiditeit. Of wanneer de investering zo groot is dat je zelf onvoldoende beschikt over eigen middelen. Het is altijd slim om deze afweging te maken samen met je financieel adviseur. Hij of zij kan de impact van de financiering voor je in kaart brengen zodat je met een gerust hart kunt beslissen.

Wat is BMKB groen?

De overheid helpt jou als ondernemer te verduurzamen. Daarom heeft zij de BMKB-regeling (in de volksmond staatsgarantie) uitgebreid met een speciale groenregeling, de BMKB-Groen, ook wel BMKB-G. Deze regeling geeft een financier extra zekerheid bij het verstrekken van financiering ten behoeve van verduurzaming. Bijvoorbeeld wanneer je jouw bedrijfspand wilt verduurzamen naar minimaal Label C of wilt investeren in bedrijfsmiddelen opgenomen in de EIA-energielijst, zoals ledverlichting of een warmtepomp.

Wat is een groene lening?

Een groene lening is een specifieke vorm van financiering bedoeld voor duurzame projecten en investeringen die bijdragen aan een beter milieu. Dit kan variëren van energie-efficiëntieverbeteringen, zoals isolatie en energiezuinige apparatuur, tot hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens. Banken en andere financiële instellingen bieden groene leningen vaak aan tegen gunstige voorwaarden om duurzaam ondernemen te stimuleren.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Bij Eijgen Finance helpen we elke dag ondernemers bij het verwezenlijken van hun ambities. Want ondernemend Nederland barst van de mooie én haalbare ideeën. Waar kunnen we jou mee helpen? Plan nu een kennismaking

Heb je nog vragen?

Bel ons
088 5150222
Stuur een WhatsApp
088 5150222

Waarmee kunnen we je helpen?