De traditionele bank kan nog steeds een goede optie zijn om de groei van je onderneming te financieren. Brengt jouw financiering iets meer risico met zich mee? Dan zijn er verschillende alternatieven mogelijk.
Zakelijke lening
Een lening heeft vaak een vaste looptijd, op basis van het investeringsdoel. Wij gaan met jou en de banken in gesprek om te kijken welke vorm van lenen bij jou als ondernemer past. Dit kan een reguliere lening zijn waarbij je rente en aflossing betaalt, maar ook een kortlopende lening waarbij aanvullende afspraken worden gemaakt over de terug te betalen aflossingen en rente.
factoring
Kort gezegd houdt factoring het financieren van facturen in. Het gegeven is simpel: waar een leasemaatschappij een auto financiert, financiert een factormaatschappij jouw facturen. Hierdoor ben jij niet meer afhankelijk van de betalingstermijn van jouw opdrachtgevers, maar beschik je binnen een paar dagen over extra liquide middelen.
Als ondernemer ben je altijd bezig met de groei van je organisatie. Je omzet groeit, maar je kosten ook. Als het tijdens dit proces lang duurt voordat je facturen betaald worden, kan dit leiden tot liquiditeitskrapte. Het voordeel aan samenwerken met factormaatschappijen is dat deze meegroeien met jouw bedrijf. Oftewel, wordt het bedrag dat jij nodig hebt steeds hoger doordat je omzet groeit, dan is dat geen probleem. Dit geldt ook voor de financiering van buitenlandse facturen. Voor welke facturen de maatschappij voor jou aan de slag gaat, en welke dus niet, bepaal je meestal zelf. Sommige factoraars kunnen aan de hand van de verkooporders ook je inkoop financieren. Zo kun jij op tijd inkopen en op tijd leveren.
crowdfunding
Bij crowdfunding zoeken ondernemers een financiering via, je raadt het al, de crowd. Hierbij pitch je jouw idee aan particulieren en bedrijven en hoop je ze te overtuigen om te investeren in jouw plan. Dit kan op de hiervoor gespecialiseerde platforms, zoals Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund, maar ook via Jild, ons eigen netwerk met particulieren die één op één ondernemers en beleggers financieren.
Via een crowdfundingsplatform financieren is een alternatief voor bancaire financieringen dat steeds normaler wordt. Het is voor verschillende bedrijven en branches zeer aantrekkelijk om deze manier van financieren te gebruiken, zeker omdat crowdfunding ook een marketingwaarde heeft. Door jouw verhaal te delen op een crowfundingplatform maak je in één klap een hele groep mensen deelgenoot van jouw project. Een nadeel van crowdfunding is dat deze attentiewaarde ook betekent dat je met aantal gegevens van je (aankomende) bedrijf online moet. Zonder informatie financiert de crowd namelijk niet.
Daarnaast is een goede begeleiding noodzakelijk voor een snelle doorloop.
Informal investors
Dit zijn particuliere investeerders die met hun eigen vermogen investeren in andere ondernemingen. Vaak zijn dit (ex-)ondernemers die hun kapitaal willen investeren in ondernemers die een start- of groeifinanciering nodig hebben. De reden waarom een informal investor wil investeren varieert sterk. Sommige investeerders hebben het doel voor ogen om een hoog rendement te behalen, terwijl andere investeerders zich betrokken voelen bij het doel en de mens achter een onderneming. Eén ding is wel voor alle informal investors gelijk: ze durven risico te nemen met hun investering.
Eijgen Finance kent een heel netwerk van particuliere investeerders en heeft zelfs een exclusief platform gecreëerd om financieringsaanvragen te kunnen koppelen aan een informal investor uit het Eijgen Finance netwerk.
Welke vorm van financieren het beste bij jou als ondernemer en bij je bedrijf past, dat bepalen we samen.