De hypotheekverstrekker baseert het maximale leenbedrag op de taxatiewaarde van het bedrijfspand. Hoe hoger de waarde van het pand, hoe meer je kunt lenen, maar meestal wordt niet de volledige waarde gefinancierd. De term die hiervoor wordt gebruikt is de Loan-to-Value (LTV). Dit is de verhouding tussen de lening en de waarde van het pand. Stel dat een pand €500.000 waard is en de bank is bereid om €400.000 te financieren, dan is de LTV 80%. Hoe lager de LTV, hoe minder risico de bank loopt en hoe gunstiger de rente en voorwaarden zullen zijn.
Vaak vragen hypotheekverstrekkers om een eigen inbreng. Dit betekent dat je een percentage van de waarde van het pand zelf moet financieren. Hoe hoger je eigen inbreng, hoe beter de voorwaarden die je kunt krijgen. Daarnaast heb je eigen geld nodig om de taxatie, notariskosten en advies- en afsluitkosten te betalen.
Hoeveel omzet je moet maken om een zakelijke hypotheek te krijgen is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is de aankoopprijs van het pand dat je wilt kopen belangrijk. Hoe meer geld je nodig hebt, hoe hoger je terugbetaalcapaciteit en dus je omzet moet zijn. Ten tweede is het afhankelijk van de hoogte van de eigen inbreng. Hoe hoger de eigen inbreng, hoe minder financiering je nodig hebt. Tot slot spelen er ook steeds meer factoren zoals duurzaamheid mee en zien we dat geldverstrekkers steeds minder risico nemen.
Rentes zijn nooit constant, dat geldt ook voor bedrijfshypotheken. Op het moment dat je aanvraag speelt kijkt jouw adviseur wat de actuele rentes in de markt zijn en kunnen er berekeningen worden gemaakt.
Ja, een zakelijke hypotheek is aftrekbaar, maar dit geldt alleen voor bepaalde kosten en onder specifieke voorwaarden. Bij een zakelijke hypotheek kun je bepaalde kosten van de belastingen aftrekken. Het gaat om kosten die direct verband houden met de financiering van het bedrijfspand, zoals:
Rente: De betaalde rente over de zakelijke hypotheek is aftrekbaar als bedrijfskosten. Dit verlaagt de fiscale winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt.
Financieringskosten: Ook kosten die gemaakt worden om de hypotheek af te sluiten, zoals advies- en bemiddelingskosten, notariskosten voor de hypotheekakte en taxatiekosten, zijn vaak aftrekbaar.
Onderhoudskosten: Als het pand gebruikt wordt voor bedrijfsactiviteiten, zijn ook onderhoudskosten vaak aftrekbaar als bedrijfskosten.
Niet alle kosten zijn aftrekbaar. Bijvoorbeeld aflossingen op de hypotheek zelf zijn geen bedrijfskosten en dus niet aftrekbaar van de belasting. Ook kosten die te maken hebben met privégebruik van een pand zijn niet aftrekbaar.
Voor de aftrekbaarheid van de kosten moet het pand hoofdzakelijk zakelijk gebruikt worden. Als je het pand ook privé gebruikt, moet je een deel van de kosten als privé aanmerken, waardoor je die niet kunt aftrekken.
Een zakelijke hypotheek biedt dus fiscale voordelen, vooral door de renteaftrek. Als ondernemer is het slim om te kijken welke aftrekposten voor jou van toepassing zijn, en bij twijfel kan een financieel adviseur je helpen om de juiste keuzes te maken en optimaal gebruik te maken van de belastingvoordelen.