Cash pooling kun je in hoofdlijnen op de volgende twee manieren inrichten:
Notional Cash Pooling
In dit geval gaan er geen fysieke bedragen over en weer, maar vindt er een virtuele verrekening plaats van de debet- en creditrekeningen, van de deelnemende bedrijven. Na de verrekeningen van de saldi wordt er pas een berekening van de debet of creditrente gemaakt. Omdat debet rente duurder is dan te ontvangen creditrente kan dit een onderneming aanzienlijk schelen in de rentelasten, in vergelijking met het afzonderlijk aan te houden.
Fysieke Cash pooling
Bij fysieke cash pooling gaan er daadwerkelijk bedragen over en weer. De inrichting hiervan is per bedrijf verschillend. Het kan eventueel geautomatiseerd worden op vaste momenten. De gelden worden verrekend via een centrale rekening.
Bij grote internationaal opererende bedrijven zien we vaak een combinatie van de beide bovengenoemde vormen.
Cash pooling is eigenlijk niets meer of minder dan het managen van de kasstromen tussen de verschillende bedrijven, waardoor er een lagere financieringsbehoefte kan ontstaan. Cash pooling is een methode die toe te passen is voor bedrijven met meerdere dochterondernemingen. De verschillende dochterbedrijven of business units kunnen zo gebruik maken van elkaars liquiditeit. Met het (vaak centraal) herverdelen van gelden kan een onderneming sterk besparen op rente- en bankkosten.
Zero balancing is een vorm van fysieke cash pooling en houdt in dat het saldo op een bankrekening aan het einde van de dag wordt aangevuld tot nul of terug gebracht naar nul.
Bij target balancing wordt het saldo op de (sub)bankrekeningen niet terug gebracht naar nul, zoals bij zero balancing, maar tot een bepaald bedrag, het target. Zo blijft er wel financiële speelruimte over op de sub rekeningen. Je kunt zelf bepalen wat het target is en hoevaak er geboekt moet worden.