Kennismaken
Menu
Sluiten

Investeren in startups

Geplaatst op 02-05-2023

Je hebt vermogen opgebouwd en daar wil je mee investeren. Als particuliere investeerder kun je jouw vermogen op verschillende manieren aan het werk zetten. Denk bijvoorbeeld aan beleggen, investeren via crowdfunding of investeren in startups. Oud ondernemers die vermogen hebben opgebouwd met een eigen succesvolle onderneming zijn vaak geïnteresseerd in het helpen van jonge ondernemers met een vruchtbaar plan, zogenaamde startups. Deze investeerders, ook wel Angel Investors genoemd, investeren niet alleen met geld in startups maar ook met ervaring.  Een interessante vorm van investeren, vaak met een hoger rendement maar mét de bijbehorende risico’s.

Wat is een startup?

Een startup is een jong, snelgroeiend bedrijf met een vernieuwend product of dienst. Startups zijn vaak niet ouder dan 5 jaar en de ondernemers achter de startup zijn nieuwkomers in het bedrijfsleven. Voorbeelden van succesvolle startups zijn bijvoorbeeld Uber en Airbnb.

Waarom investeren in startups?

Investeren in beursgenoteerde bedrijven is relatief veilig. Je hebt inzage in de jaarcijfers en kunt zelf een goede inschatting maken of je de investering terugverdiend met rendement op basis van de geschiedenis van het bedrijf waarin je investeert. Ook via een crowdfund platform krijg je veel informatie waarmee je een gedegen risico inschatting kunt maken. Wanneer je investeert in een startup is dat wel anders. Het betreft vaak jonge ondernemers die nog geen cijfers kunnen laten zien. Het bedrijf is nieuw, de ideeën vaak vernieuwend en ambitieus. Waarom zou je dan toch kiezen voor het investeren in startups? Omdat je meer risico loopt dan bij andere investeringen, is het rendement vaak ook hoger. Je moet een langere adem hebben, startups hebben vaak langer tijd nodig om de investering terug te betalen. Maar als je dat geduld op kunt brengen en het plan van de startende ondernemer slaagt, dan is je rendement ook hoog.

 

Risico's van investeren in startups

Een startup is een nieuw bedrijf. Er zijn nog geen jaarcijfers en resultaten om op af te gaan, het betreft vaak onervaren ondernemers en er is geen geschiedenis om aan te tonen dat de ondernemer ook echt een ondernemer is en verstandige keuzes kan maken. Deze onbekende factoren maken het investeren in startups risicovol.

Een startup heeft daarnaast vaak in het beginstadium veel kosten (lees: liquiditeit) terwijl de omzet nog moet groeien. winst kan nog even op zich laten wachten. Maar er is natuurlijk ook een kans dat de startup mislukt en dat je je investering niet of maar gedeeltelijk terugverdiend.

Risico's verlagen

Je kunt de genoemde risico’s verlagen door te spreiden. Wanneer je het beschikbare vermogen verdeeld over een aantal startups, loop je niet het risico je hele vermogen in één keer kwijt te raken. Een andere manier om het risico naar beneden te brengen is de inbreng van ondernemerservaring in te zetten. Door met de startup af te spreken dat je niet alleen als geldverstrekker optreedt maar ook als adviseur, verhoog je de kans op succes.

Hoe kan je investeren in startups?

Als particuliere investeerders kun je op verschillende manieren investeren in startups. Dat kan bijvoorbeeld via speciale platforms waar startups hun financieringsbehoefte kunnen presenteren, via een crowdfunding platform of rechtstreeks. Je kunt vanuit je netwerk worden benaderd of zelf actief op zoek gaan naar een startup waarin je kunt investeren. De adviseurs van Eijgen Finance kunnen ook vanuit hun netwerk bemiddelen. Je kunt bij jouw adviseur aangeven dat je wilt investeren en waar je voorkeur naar uitgaat.

Hoeveel verdien je met investeren in startups?

Door het grotere risico is het rendement vaak hoger dan bij investeren in bijvoorbeeld een beursgenoteerd bedrijf of investeringen onder AFM toezicht. En dat rendement zie je natuurlijk alleen wanneer de startup succesvol is. Je loopt ook het risico je inbreng te verliezen, helemaal of gedeeltelijk. Door je investeringen te verspreiden loop je minder risico en kun je toch profiteren van het hogere rendement.

Ben je oud ondernemer of heb je op een andere manier vermogen opgebouwd dat je graag wilt investeren in startups? Laat het ons weten. We komen regelmatig vraagstukken tegen die we graag matchen met investeerders uit ons netwerk.

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Thomas Peters.

Veelgestelde vragen

Hoe investeer je in een startup?

Als particuliere investeerders kun je op verschillende manieren investeren in startups. Dat kan bijvoorbeeld via speciale platforms waar startups hun financieringsbehoefte kunnen presenteren, via een crowdfunding platform of rechtstreeks. Je kunt vanuit je netwerk worden benaderd of zelf actief op zoek gaan naar een startup waarin je kunt investeren. De adviseurs van Eijgen Finance kunnen ook vanuit hun netwerk bemiddelen. Je kunt bij jouw adviseur aangeven dat je wilt investeren en waar je voorkeur naar uitgaat.

Hoe werkt een startup?

Een startup is altijd een jong bedrijf met een innovatief idee voor een product of dienst, iets dat nog niet bestaat. Denk bijvoorbeeld aan Uber en Airbnb, beide zijn een goed voorbeeld van een succesvolle startup. Er wordt een startup opgericht om het idee op de markt te kunnen brengen. Wanneer er geen eigen vermogen is om de startup te kunnen financieren, wordt er gebruik gemaakt van investeerders.

Verdien ik veel met investeren in startups?

Door het grotere risico is het rendement vaak hoger dan bij investeren in bijvoorbeeld een beursgenoteerd bedrijf of investeringen onder AFM toezicht. En dat rendement zie je natuurlijk alleen wanneer de startup succesvol is. Je loopt ook het risico je inbreng te verliezen, helemaal of gedeeltelijk. Door je investeringen te verspreiden loop je minder risico en kun je toch profiteren van het hogere rendement.

Welk rendement kan ik verwachten met investeren in startups?

Wanneer je investeert in een startup, investeer je in de startfase van de onderneming wanneer de waardering nog laag is. Hierdoor kan een hoog rendement worden gehaald. Door de hogere risico’s aan de investering is het rendement ook hoger dan bij relatief veiligere investeringen.
Welk rendement je precies kunt verwachten hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld van de startup die je kiest en de bijbehorende voorwaarden van de investering.

Meer artikelen