Kennismaken
Menu
Sluiten
Vreemd en eigen vermogen in balans

Vreemd en eigen vermogen in balans

Geplaatst op 12-07-2021

Er zijn ondernemers die wars zijn van vreemd vermogen en een banklening zien als noodzakelijk kwaad. Toch heeft iedere onderneming wel een vorm van vreemd vermogen op zijn balans staan, denk aan crediteuren of nog te betalen belasting, lening of een financial leasecontract. De eerste zijn een vorm van kort vreemd vermogen en de laatstgenoemde zijn lang vreemd vermogen. Maar hoe blijf je als ondernemer in balans?

Wat is vreemd vermogen?

Vreemd vermogen staat niet voor raar of vreemd, maar is een omschrijving van extern vermogen op de balans en alles wat niet onder het eigen vermogen valt. Vreemd vermogen is even belangrijk als het eigen vermogen. Een goed evenwicht hiertussen is belangrijk. Het is nog maar de vraag of je wars moet zijn van vreemd vermogen. Een bedrijf dat alles met eigen vermogen financiert is mogelijk niet zo slim bezig. Maar alles met vreemd vermogen financieren is misschien nog erger.

Gouden balans
Een gezonde verhouding eigen vermogen is minimaal 30% eigen vermogen ten opzichte van het  balanstotaal. 70% is dan vreemd vermogen. Voor de verhouding tussen lang en kort vreemd vermogen is het goed om de gouden balansregel te hanteren. Deze houdt in dat je vaste activa zoals je bedrijfspand, machines en of je inventaris financiert met eigen vermogen of geldleningen (lang vermogen)  en debiteuren en voorraad door krediet en crediteuren (kort vreemd vermogen). Zo houd je de kans op het ontstaan van liquiditeitsproblemen minimaal. Bovendien is de rente op een lening in de regel lager als op een krediet.

Actie
Dit is het ideale uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Check alvast eens jouw balans. Banken hebben in hun risicomodellen vaak die gouden balansregel ingebouwd. Om financiering te krijgen is het daarom belangrijk dat jouw balans in grote lijnen voldoet aan deze regel. Daarnaast kijkt een bank ook naar de verhouding  tussen eigen vermogen en vreemd vermogen.  Het is goed om de balans zo nu en dan eens langs de lat te leggen. Zo kom je er mogelijk achter dat het, in afwijking van de gouden balans regel, verstandiger is om een deel van je korte activa (voorraad en debiteuren) met lang vermogen te financieren, bijvoorbeeld als de voorraad een vaste kern heeft. Of blijkt het slimmer te zijn als je een hele hoge vrije kasstroom hebt om je nieuwe investering toch met een krediet te financieren.

Wil je weten of jouw vermogen nog in balans is of heb je krediet nodig? Onze adviseurs door heel Nederland helpen je graag bij het beoordelen en eventueel herstructureren van je vreemd vermogen. Vind hier een adviseur bij jou in de buurt.

Meer artikelen

Waarmee kunnen we je helpen?