factoring is een vorm van financiering waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij (ook wel factor genoemd) tegen een bepaald percentage van de factuurwaarde. In ruil daarvoor ontvangt het bedrijf direct een groot deel van het factuurbedrag, meestal rond de 80 tot 90 procent, en de factoringmaatschappij neemt het debiteurenrisico over. Zodra de klant de factuur volledig betaalt, ontvangt het bedrijf het resterende bedrag minus een afgesproken vergoeding voor de factoringdiensten.
De kosten van factoring zijn afhankelijk van de factoraar en het product dat je kiest. Geef je bijvoorbeeld ook het debiteurenbeheer uit handen of blijf je dat liever zelf doen? De kosten liggen vaak tussen 1 en 5% van de factuurwaarde.
Het proces van factoring is over het algemeen eenvoudig en transparant. Nadat een bedrijf een product of dienst heeft geleverd aan een klant en een factuur heeft uitgegeven, verkoopt het die factuur aan de factoringmaatschappij. Hierbij moet wel sprake zijn van een factuur aan een bedrijf (geen consument) en een afgeronde prestatie (geen deelfacturen). De factoringmaatschappij verstrekt onmiddellijk een groot deel van het factuurbedrag aan het bedrijf, vaak binnen 24 uur. Vervolgens is het de verantwoordelijkheid van de factoringmaatschappij om de betaling van de klant te innen. Zodra de betaling is ontvangen, wordt het resterende bedrag aan het bedrijf overgemaakt, minus de afgesproken vergoeding voor de factoringdiensten.
factoring is een vorm van financiering waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij (ook wel factor genoemd) tegen een bepaald percentage van de factuurwaarde. In ruil daarvoor ontvangt het bedrijf direct een groot deel van het factuurbedrag.
Er zijn twee belangrijke nadelen van factoring te benoemen:
- Kosten: factoring brengt kosten met zich mee, meestal in de vorm van een percentage van de factuurwaarde, wat de winstgevendheid van je bedrijf kan beïnvloeden.
- Klantrelatie: Sommige ondernemers maken zich zorgen dat het uitbesteden van het debiteurenbeheer aan een factoringmaatschappij de relatie met hun klanten kan schaden. Tegenwoordig zijn er ook factoraars die niet het hele debiteurenbeheer overnemen waardoor de correspondentie tussen jou en je klant intact blijft.
factoring is van oorsprong een non-bancaire financieringsvorm. Tegenwoordig zijn er ook banken die factoring aanbieden. Vergelijk altijd alle aanbieders die er zijn, bancair en non-bancair, om zo de vorm van factoring te kiezen dat het beste past bij jou en je onderneming.