Op deze vraag valt geen eenduidig of algemeen antwoord te geven. Het taxeren van een horeca onderneming is heel anders dan een taxatie van een onderneming uit een andere branche. De waarde van goodwill bij een horeca onderneming is zeer afhankelijk van verschillende factoren zoals winstgevendheid, locatie en overheidsbepalingen ter plaatse, courantheid, verwachtingen omtrent groei en potentie, gewildheid, naamsbekendheid en ga zo maar door.
De waarderingsmethoden variëren van vuistregels op basis van een bepaalde factor maal de omzet of de (genormaliseerde) nettowinst tot discounted cashflow methode (puur rekenkundig). Het is raadzaam om bij de waardering voorafgaand aan de overname altijd een gespecialiseerde adviseur in te schakelen.
Ja, goodwill moet altijd geboekt worden op de balans. De afschrijving dient te worden gematcht aan de verwachte “gebruiksduur”.
goodwill op de balans van de onderneming wordt doorgaans gepresenteerd onder de Vaste Activa, als immateriële vaste activa. De afschrijving ten laste van het jaarlijkse resultaat vindt doorgaans plaats op basis van een periode van 10 jaar.
Allereerst moet er wel sprake zijn van een feitelijk betaald bedrag aan goodwill. We spreken over goodwill voor een onderneming, als er sprake is van een verschil tussen de daadwerkelijke prijs die betaald wordt voor een onderneming en de waarde waarvoor het in de boeken stond. Doorgaans bij een activa-passiva transactie wordt dit verschil betaald door de koper van de onderneming met het oog op verschillende factoren en omstandigheden die de overname voor de koper aantrekkelijk maken (zoals naamsbekendheid, groei van de onderneming, potentie etc).
Die betaalde goodwill/">goodwill is fiscaal aftrekbaar voor de koper, maar uitsluitend bij een activa-passiva transactie. Bij een aandelentransactie is fiscale aftrek goodwill niet mogelijk. Echter, als de koper na de overname zou besluiten de gekochte onderneming inclusief de goodwill in te brengen in een besloten vennootschap, ontstaat er in beginsel wel fiscaal aftrekbare goodwill, namelijk in die BV.